Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 6 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Uit de gloriejaren van BMW M: de BMW Z4 M Coupé

De BMW Z4 M Coupé is de fraaiste verpakking voor de lekkerste zes-in-lijn die het merk ooit heeft geproduceerd. De befaamde S54-motor uit de E46 M3 mocht nog eenmaal zijn kunsten vertonen in deze coupé.

Er zijn in totaal bijna 200.000 exemplaren van de BMW Z4 gebouwd, waarvan slechts 4275 stuks een M Coupé was. De M-versie werd bewapend met artillerie van het elitemodel van de 3 Serie. Hij deelt veel onderstelcomponenten, de remmen en de volledige achteras met de M3. Zelfs wat zaken met de illustere CSL-variant. Alleen de M-versie van de Coupé kreeg een directer, hydraulisch bekrachtigd stuurhuis van de sportiefste Dreier, terwijl de normale Z4’s een elektrische bekrachtiging hadden.

Individuele gaskleppen

Onder die lange motorkap van de BMW Z4 Coupé ligt het pronkstuk van de BMW M-collectie. De mooiste zescilinder die ze gemaakt hebben en zelden kreeg een krachtbron zoveel prijzen. De 3,2-liter heeft zes individuele gaskleppen voor een messcherpe respons, zoals BMW daar in die tijd zijn handelsmerk van had gemaakt. Hij hangt zo prachtig aan het gas, smeert zijn koppel zo smeuïg uit en klimt zo gretig door in toeren dat het een juweel van een motor is. Het inlaatgeluid is hard en de metalige snerp uit de eindpijpen kleedt de beleving verder aan.

Kont op de achteras

Het strak geveerde onderstel van de BMW Z4 Coupé geeft het gevoel in iets speciaal te rijden. Je zit boven op de achteras en merkt elke verandering in de grip op. Ook via de handen. De besturing heeft een stroperige weerstand op lage snelheid en wordt zuiverder bij meer tempo. Er zit gevoel in en precisie, maar de neus zou fanatieker mogen insturen.

Korte wielbasis

Het weggedrag van de BMW Z4 M Coupé is bewust mild gehouden. De wielbasis is bijna 25 centimeter korter dan van een M3, waardoor de M Coupé van nature een listigere auto is. Om die reden is er een waarschuwend randje onderstuur ingebouwd. Niet te veel snelheid de bocht mee innemen, insturen en dan mag de rechtervoet het feest openen. Met perfecte controle door de directe gasreactie komt het overstuur geleidelijk opzetten, terwijl er veel stuuruitslag is om hem op te vangen. Vervolgens tettert die S54 het overwinningslied als weer een bocht is veroverd. Het is een BMW M uit de gloriejaren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.