Stijn Kuster
Stijn Kuster Occasions 6 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze occasion wil je: Alfa Romeo Alfasud Sprint, een echt Italiaans raspaard

Autovisie is altijd op zoek naar occasions voor de liefhebber en spit daarom de lijsten van verkoopsite Gaspedaal.nl door. Ditmaal vonden we een Alfa Romeo Alfasud Sprint.

De Alfasud werd in 1971 voorgesteld en het publiek en was in 1973 voor het eerst te zien in de RAI Amsterdam. Direct was de belangstelling groot. “Toch is men niet in een juichstemming”, schreef de redacteur bijna 50 jaar geleden.

De Alfa Romeo Alfasud in Nederland

“Dit komt omdat de Alfa Romeo Alfasud, die in Nederland pas in mei te krijgen is, niet bepaald vlot zal worden afgeleverd. Stakingen in Italië zijn daarvan de oorzaak. Zouden deze moeilijkheden niet bestaan dan had Alfa Nederland, zo zegt men, zeker 1000 verkooporders kunnen boeken.”

Een echte ras Italiaan

Ondanks de leveringsproblemen wist Autovisie dat jaar een Alfasud uit de stal te trekken. “De nieuwe Alfa Romeo heeft alle eigenschappen die zijn stalgenoten uit Milaan wereldfaam hebben bezorgd. We noemen superieure wegligging, het extra beveiligd koetswerk, optimale balans tussen wagengewicht en motorvermogen en sportief zitcomfort.”

Occasion, Alfa Romeo Alfasud Sprint
(Afbeelding: AutoTrack)

“Daarbij is de nieuwe Alfa Romeo uitgerust met enkele verrassende nieuwtjes die tot nu toe in geen enkele Alfa te vinden waren. We noemen voorwielaandrijving, verstelbaar stuurwiel, een revolutionaire kleppenregeling en een geperfectioneerde geluiddemping die de boxermotor volledig ‘t zwijgen oplegt. […] Resultaat van al dit vernuft: een unieke Alfa die zonder hijgen dik boven de 150 kilometer per uur klimt. Sterker nog: die bij 120 kilometer per uur nog maar de helft van zijn motorvermogen prijs geeft.”

Uw Garage: Alfa Romeo Alfasud (1984)

De viercilinder boxermotor kwam er in 4 varianten: 1.2, 1.3, 1.4 en 1.5. De auto met het meeste vermogen, kwam in 1983 uit en perste 105 pk uit de 1,5-liter motor. Dit motorblok lag als eerst in de Alfasud Ti, maar later ook in bijvoorbeeld de Alfa Romeo Alfasud Sprint.

De Alfa Romeo Alfasud occasion

Autovisie vindt zo’n Alfa Romeo Alfasud Sprint als occasion. Deze versie van de ras-Italiaan werd in 1976 gelanceerd. Er zijn van de coupé uiteindelijk meer dan 121.000 exemplaren verkocht. De klassieker komt uit 1984 en heeft het 105 pk sterke motorblok aan boord dat ook in de Alfsud Ti ligt. De krachtbron van de occasion heeft volgens de kilometerteller slechts 28.480 kilometer achter de rug.

De Alfa Romeo is pas in 2016 op Nederlands kenteken gezet. Hoeveel kilometers er voor het invoeren zijn gereden is dus niet bekend bij de RDW.

Occasion, Alfa Romeo Alfasud Sprint
(Afbeelding: AutoTrack)

Helemaal probleemloos is de Alfa Romeo Alfasud Sprint niet. De advertentie laat weten dat er oliesporen zijn aan de onderkant, een klein gaatje in de uitlaat zit, de lak niet op z’n best is en de remmen vast zitten. De verkoper vraagt 9.999 euro voor de auto. Wie geeft deze Italiaan een beetje liefde?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.