Autovisie
Autovisie Video 17 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Waarom de DS 9 al in 2014 ontstond – Sjoerds Weetjes 213

Met de 9 introduceert DS zijn derde productlijn binnen drie jaar, maar weet je dat de auto eigenlijk al zes jaar geleden ontstond? Wat is de 9 voor model? Hoe komt hij aan zijn naam? Waarom verwijst hij naar zijn naamgever uit 1955?

Op die vragen geeft Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen antwoorden in aflevering 213 van Sjoerds Weetjes. DS stelt de 9 voor het eerst aan het Nederlandse publiek voor. De auto had officieel in maart op de Autosalon van Genève 2020 moeten debuteren, maar de belangrijkste autotentoonstelling ter wereld mocht zijn deuren van de Zwitserse overheid niet openen. Toch bleef de DS 9 niet voor de buitenwereld verborgen, want DS stelde zijn grote sedan digitaal voor.

Uit China

De DS 9 is nu kortstondig in Nederland. De berline met coupé-looks is op rondreis. Daarvoor is de auto overgekomen uit China, waar hij voor alle verkoopmarkten wereldwijd het levenslicht ziet. Waarom gekozen is voor China als productieland, verklaart Sjoerd je in deze nieuwste aflevering van Sjoerds Weetjes.

Uitrusting

Wat Sjoerd je niet vertelt zijn de geijkte zaken die je in de brochure of persmap van de DS 9 kunt lezen. Zoals de verschillende uitrustingsniveaus met zaken als vermoeidheidsherkenning, lane assist, het adaptieve onderstel dat zijn schokdempers elektronisch voorbereid op oneffenheden in de weg, night vision en automatische parkeerhulp. De 4,93 meter lange en 1,85 meter brede DS 9 komt begin volgend jaar voor nog onbekende prijzen op de Nederlandse markt. Hij zal leverbaar zijn met louter plug-in hybride-aandrijflijnen. Naast de 225 pk en 250 pk sterke voorwielaandrijvers is er tevens een vierwielaandrijver met 360 pk, terwijl elders in de wereld ook ene 225 pk sterke benzineversie op de prijslijst staat.

Sjoerds Weetjes

Elke week behandelt Sjoerd van Bilsen een specifiek model in de exclusieve Autovisie-serie Sjoerds Weetjes, zoals deze DS 9. Hij praat je bij over ontwikkelingen in de auto-industrie en toont aan hoe bepaalde modellen tot stand zijn gekomen. Ook verklapt hij niet eerder vertelde verhalen en brengt rare zaken in een auto aan het licht. In eerdere afleveringen legde Sjoerd je uit hoe omslachtig je bij het ruitensproeierreservoir van de Alfa 4C komt, toonde hij aan hoelang het duurt voordat je het oliepeil van de Alpine A110 hebt bereikt, onthulde hij hoe prototypes worden gemaakt, vertelde Sjoerd waarom DHL aan de Aston Martin GT12 verdient en verklaarde hij waarom de RS6 Avant niet breder kan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.