Autovisie
Autovisie Nieuws 18 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Honda maakt zich op voor de elfde Civic, dit is hem

In 2021 komt er een einde aan de Europese productie van de Honda Civic, maar dat wil niet zeggen dat de middenklasser ook daadwerkelijk van het toneel verschijnt. De sluiting van de fabriek in Engeland en Turkije vallen samen met de lancering van de volgende editie. En dit is die nieuwe generatie!

Het is de elfde editie sinds Honda de Civic-productlijn in de jaren zeventig introduceerde. En al die edities stonden in Europa op de prijslijst, zij het dat de Japanse autobouwer de ontwerpen en carrosserievarianten op de specifieke continenten en markten afstemde. De Europese versie week soms iets af van de elders geleverde uitvoering. De huidige editie verscheen alweer een jaar of vijf geleden en wordt geleverd als vijfdeurs hatchback en als vierdeurs liftback.

Eén-op-één in productie

De elfde generatie werd vannacht via een live-stream gepresenteerd. De Japanse autobouwer toonde het fonkelnieuwe model als een prototype, maar die kwalificatie moet je niet al te letterlijk nemen. De in dit geval in Solar Flare Pearl gespoten Civic gaat één-op-één in productie. De term prototype betekent in dit geval dat het getoonde exemplaar een preproductiemodel is en op detail kan afwijken van het uiteindelijke type door gebruik van andere materialen. Daarnaast dient de autobouwer de aanduiding prototype ook te gebruiken vanwege de periode tussen de onthulling en de marktintroductie. Daar gaan nog enkele maanden overheen. Of anders gezegd, de auto is niet direct leverbaar.

2022 Honda Civic
2022 Honda Civic Prototype

Premium sideview

De nieuweling is als sedan gepresenteerd. Er komt later ook een hatchback. De Coupé-telg komt echter te vervallen. De designafdeling laat op de sedan een laag front zien. In vergelijking met de huidige generatie Civic is het leefcompartiment verder naar achteren geplaatst en is de motorruimte langer. De lange motorkap moet de positionering van de auto versterken. Honda wil zich als premiumfabrikant neerzetten en daar hoort een lange motorkaplijn bij.

2022 Honda Civic
2022 Honda Civic Prototype

Afgedekt interieur

Hoewel het exterieur onder alle hoeken wordt getoond, houdt Honda het interieur nog even geheim. In het prototype is het interieur afgedekt. Wel geeft het Japanse merk een foto van het dashboard vrij, maar dat is slechts een vage illustratie van het geheel.

Type R keert terug

Over het motorische deel houdt Honda de kaken stijf op elkaar. Er komen benzinemotoren beschikbaar die zuiniger en efficiënter zijn. Maar wat Honda voor de Civic uit de hoge hoed tovert, is niet bekend. de autobouwer geeft aan dat er een Type-R onveranderd op de agenda staat.

2022 Honda Civic
2022 Honda Civic Prototype

Geen Europese productie

Nu de productie in Europa per 2021 stopt, is het merk nota bene nu al productieplaatsen in de Engelse fabriek aan het schrappen. En dat terwijl het anderhalf jaar terug zich nog opmaakte voor de productiestart van de volgende Civic. De bouw van de volgende Civic zal in de Verenigde Staten en Japan plaatshebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.