Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Video 8 dec 2020
Leestijd: 4 minuten

Hoop in bange SUV-dagen: de Volkswagen Arteon Shooting Brake – Video

Volkswagen durft het eindelijk aan om de naam Shooting Brake op een auto te plakken. Of dat terecht is mag iedereen zelf bepalen, maar dat het de fraaiste Volkswagen van het moment is, dat staat vast. Rijd in onderstaande video mee met de Arteon Shooting Brake!

Volkswagen speelt al geruime tijd met het idee om een Shooting Brake op de markt te brengen. Dat was het al van plan met de Passat CC, de voorloper van de huidige Arteon. Toch was het van mening dat die auto – en later de Arteon – zichzelf eerst moest bewijzen alvorens er een Shooting Brake op basis van het model zou verschijnen. De Arteon heeft zich dus inmiddels voldoende bewezen, want de Shooting Brake maakt eindelijk z’n opwachting.

Aandrijflijnen Arteon Shooting Brake

Het model komt ook naar Nederland, al is het motorengamma en de verschillende uitrustingsniveau’s beperkt voor ons land. De Arteon Shooting Brake verschijnt met drie aandrijflijnen. Op dit moment is-ie er alleen als 2,0-liter TDI of TSI, volgend jaar verschijnt er een plug-in hybride-variant. Hieronder zetten we de specificaties even voor je op een rijtje.

Arteon 2.0 TSI

 • 140 kW/190 pk
 • 320 Nm koppel (1500-4100 min-1)
 • Standaard zeventraps DSG
 • Topsnelheid: 233 km/h
 • Acceleratie 0-100 km/h: 7,8 s
 • Massa rijklaar: 1617 kg
 • Maximaal trekgewicht: 1800 kg

Arteon 2.0 TDI

 • 147 kW/200 pk
 • 400 Nm koppel (1750-3500 min-1)
 • Topsnelheid 233 km/h
 • Acceleratie 0-100 km/h: 7,9 s
 • Massa rijklaar: 1650 kg
 • Maximaal trekgewicht: 2000 kg

Over de plug-in hybride-aandrijflijn deelt Volkswagen nu nog geen officiële details, maar we weten al dat die techniek identiek is aan die van de Passat GTE. Dat betekent dat het hart van de auto dan wordt gevormd door een 1.4 TSI, gekoppeld aan een elektromotor. Het systeemvermogen komt in de Passat GTE uit op 218 pk. De elektrische actieradius bedraagt 56 kilometer.

Volkswagen Arteon Shooting Brake

Volkswagen komt volgend jaar ook met een Arteon R: een rasechte sportversie met een vermogen van 320 pk. Die komt echter niet naar Nederland. De importeur zegt dat er te weinig vraag is voor de Arteon zelf, waardoor een R-uitvoering zeker niet naar ons land komt. Het verwacht dat deze Shooting Brake de reguliere verkoop van de Arteon een kleine boost geeft, maar verwacht geen enorme toename in de verkoopcijfers. Overigens krijgt de Arteon R een viercilinder, en geen VR6-motor mee. Waarom dat zo is, leggen we in dit artikel uit.

Afmetingen Shooting Brake

De Arteon Shooting Brake lijkt op het eerste oog een heel ruime auto, maar dat valt op papier een beetje tegen. Waar de reguliere fastback-variant een bagagevolume van 563 liter heeft, past er in de Shooting Brake maar 565 liter. Let wel: dat is het volume tot aan de hoedenplank. Pak je de Arteon Shooting Brake vol tot aan het dak, dan past er 590 liter in. Dat is nog wel steeds minder dan in de Passat Variant, want die slokt in dat geval 650 liter op. Leg je de bank plat, dan past er in ‘de fraaiste Volkswagen van het moment’ maximaal 1632 liter. Maar ook hier blijft de Passat Variant mester: die neemt in dat geval namelijk 1780 liter tot zich.

Volkswagen Arteon Shooting Brake

De nieuwe carrosserievariant is wel twee centimeter hoger dan de reguliere Arteon. In combinatie met de langer doorlopende daklijn heeft dat een positief effect op de ruimte achterin. Ten opzichte van de reguliere Arteon is er in deze Arteon Shooting Brake namelijk 4,9 centimeter meer hoofdruimte, en dat is uiteraard positief. Als je bedenkt dat deze Shooting Brake in de basis maar 500 euro duurder is dan de reguliere variant, lijkt deze carrosserievorm alleen daarom al de betere keuze.

Overigens is de Arteon Shooting Brake onderdeel van een facelift voor de complete modellijn. Optische wijzigingen zijn echter minimaal. Zo is de bumperpartij op de voorzijde iets hertekend en zijn er nieuwe lichtunits op zowel de voor- als achterzijde geplaatst. Opvallend is de led-strip die nu volledig door de grille loopt. Het interieur van de Arteon is ook iets opgefrist, met her en der wat nieuwe elementen en opgewaardeerde materialen. Het blijft een fijne plek om in te vertoeven die ergonomisch beter in elkaar zit dan de andere huidige Volkswagens, maar vooral het instrumentarium en het head-up display doen wat gedateerd aan.

Prijzen vernieuwde Arteon

Volkswagen Nederland levert de Arteon in ons land enkel als R-Line Business+-uitvoering. Dat betekent dat de auto een specifiek R-Line-exterieurpakket heeft, met bijvoorbeeld specifieke bumperontwerp. Onder andere 18-inch lichtmetaal, led-koplampen, een digitaal instrumentarium en een multimediasysteem met smartphone-integratie behoren dan tot de standaarduitrusting. De prijslijst ziet er als volgt uit:

Arteon

 • 2.0 TSI: 48.950 euro
 • 2.0 TDI: 55.490 euro

Arteon Shooting Brake

 • 2.0 TSI: 49.490 euro
 • 2.0 TDI: 55.990 euro
Volkswagen Arteon Shooting Brake
De Arteon R komt niet naar Nederland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.