Noah Korevaar
Noah Korevaar Uw garage 8 jun 2020
Leestijd: 5 minuten

Frits rijdt met zijn ‘perfecte’ Corvette C3 voor KiKa en Stichting Opkikker

Het lot hielp Frits Hoole een beetje op weg naar zijn Corvette. Hij liet zijn droom uitkomen, en daarmee ook een beetje die van anderen…


  • Dit artikel komt uit het Autovisie archief van 2018. Prijzen, vergelijkingen en andere informatie kunnen ondertussen achterhaald zijn
  • Tekst en fotografie: Arno Lingerak
  • Dit artikel lezen in de originele magazine-opmaak? Klik hier voor de PDF

Het grote genieten

Een auto als deze heb ik altijd al willen rijden, ik heb het er in het verleden vaak over gehad. Maar er was altijd wel een reden om het niet te doen. Maar toen, ruim tien jaar geleden, vlak na een operatie die ik had ondergaan, ging het mis. Ik voelde het aankomen.

Het werd grijs voor mijn ogen en ik was weg. Ambulancebroeders hebben me terug weten te halen. Die gebeurtenis was een eye opener: een Corvette is altijd mijn droom geweest en het was tijd om die droom uit te laten komen.

Corvette C3 Uw Garage
Corvette C3 Uw Garage

De perfecte Corvette C3

Dus ben ik gaan sparen en zoeken naar de perfecte Corvette C3. Ik heb er zeker tien gezien voordat ik deze auto vond, maar die andere waren het nét niet. Ik zag mezelf niet in een gouden Corvette of in een exemplaar met een rood interieur rondrijden. Ik wilde ook echt een ’82-er.

Het laatste jaar van de C3-serie; die hebben crossfire-injectie en niet de carburateurs van de jaren daarvoor. Ze zouden iets zuiniger moeten zijn, maar met mijn rijstijl lukt dat nog niet helemaal… Ik vond deze online en ben er direct met een kenner heengegaan. Wat later kon ik mijn vrouw bellen met de mededeling dat ik eindelijk een Corvette had gekocht.

Toen ik de auto thuis had staan heb ik eerst veel kleine delen vervangen. Zoals bougies, brandstoffilters, dat soort dingen. In de jaren daarna is er heel veel vernieuwd aan de auto. De achteras is aangepakt, in de ophanging zijn nieuwe rubbers gekomen, een nieuwe startmotor en waterpomp, de airco is vernieuwd, alle leidingen van de kachel zijn vervangen, de stoelen zijn opnieuw bekleed, nieuwe banden en ga zo maar door.

Corvette C3 Uw Garage

Betrouwbaarder dan ooit

Ik durf nu echt te beweren dat mijn auto betrouwbaarder is dan toen hij uit de fabriek kwam rollen. In de loop der jaren leer je je auto trouwens pas echt kennen. Je herkent geluiden in de auto: een piepje, een kraakje, een dingetje. Soms weet je dat je er iets aan moet doen en een andere keer laat je het zo, dan weet je dat het ook weer stopt. Ik raak er niet van in paniek, hij is immers al 36 jaar oud!

Elk jaar pakken we iets aan. Het eerstvolgende project is de reparatie van de voorkant. De body is van polyester en de vorige eigenaar heeft ergens tegenaan gezeten, waardoor er een kleine ster in de punt zit. En de radio moet nog een keer nagekeken worden, de originele cassettespeler zit er nog in en daar moet een nieuw riempje op.

Ik probeer sowieso alles zoveel mogelijk origineel te houden, ik vind het leuk om dingen bij de auto te zoeken uit het goede jaar, iets wat er bij past. Laatst was het lampje onder de motorkap stuk en dan zoek ik net zo lang tot ik een mooi gebruikt exemplaar vind. Het zit er inmiddels op en past perfect bij de staat van de auto, veel mooier dan een nieuw lampje zou zijn.

Independent Corvette Club

Zo’n tien keer per jaar hebben we een rit met de Independent Corvette Club en we bezoeken ook veel klassiekerfestivals. Toeren op b-wegen is heerlijk, maar in mei gaan we een week naar Duitsland met wat Corvettes en dan wordt er ook echt wel gas gegeven.

De daken kunnen eraf, die passen achter de stoelen. Als we wat langer weg gaan, moeten we dus licht pakken en alles in kleine tassen doen, dan kan ik het her en der kwijt in de auto. Onderweg reageren mensen verschillend op de C3, rustig rijdend krijg je veel opgestoken duimen.

Maar als ik wat meer gas geef, wordt er soms ook misprijzend gekeken. Al zou dat kunnen komen door de cut-outs die ik eronder heb gezet, een systeem waarmee ik de uitlaat een stuk voor het einde open kan zetten, voor wat extra decibels…

Het goede doel

Samen op pad zijn is leuk, maar we proberen er ook anderen van te laten genieten. Een trouwerij, iemand die geslaagd is en ik rij ook al jaren voor KiKa en Stichting Opkikker. Geld overmaken naar een goed doel is mooi, maar ik kan ook een paar keer mijn tank volgooien en anderen mee laten genieten.

Zieke kinderen, hun ouders en wat bijzondere auto’s worden bij elkaar gebracht en dan gaan we op pad. Je hebt kinderen naast je zitten die soms nog maar een paar maanden te leven hebben. Je hoort dan verhalen… Heel bijzonder en erg indrukwekkend. Echt geweldig om dit te kunnen doen.

Weetjes

De Corvette C3 is lang in productie geweest: van 1968 tot 1982. En dat terwijl veel onderhuidse delen zelfs nog op het voorgaande model waren gebaseerd, techniek uit 1963. Het ontwerp is afgeleid van de Mako Shark Concept en GM wilde het definitieve ontwerp geheimhouden.

Toen er echter een paar weken voor de introductie datum een Hot Wheels-model met de naam ‘Custom Corvette’ uitkwam, mét de toestemming van GM op de verpakking, wist autominnend Amerika genoeg. Het kwam GM uiteindelijk niet slecht uit, de hype rond het nieuwe model werd er alleen maar groter door.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.