Arno Lingerak
Arno Lingerak Video 13 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Uw Garage: De Peugeot 203 Familiale van John heeft een zwaar leven gehad

Kakelverse lak is niets voor Irma en John. Zo’n auto heeft een leven achter de rug, dat mag toch gezien worden? John vertelt over Peugeot 203 Familiale.

Ik woonde in mijn jonge jaren in Boskoop en alles om mij heen was Peugeot 504. De huisarts reed in een 504, het taxibedrijf reed 504’s en zelfs de begrafenisondernemer had 504 Familiales en Breaks. Ik vond het zo’n mooie auto! Toen ik mijn rijbewijs had gehaald, moest ik er ook een hebben, terwijl het toen al een oudere auto was. Iedereen zocht in die tijd een Datsun of andere Japanner.

Peugeot 203 gebruikt als taxi

Mijn eerste restauratieproject was een Peugeot 404. En toen ik Irma leerde kennen, is het een gezamenlijke hobby geworden én uit de hand gelopen. Eerst hadden we 403’s, maar volgens Irma is de 203 de mooiste Peugeot, dus hebben we ons daarop toegelegd.

Peugeot 203
(Afbeelding: Autovisie/Arno Lingerak)

Deze Peugeot 203 Limousine Familiale heeft een behoorlijk zwaar leven achter de rug. Hij heeft bijvoorbeeld als taxi in Parijs rondgereden. De vorige Nederlandse eigenaar heeft er in de nineties de Route 66 mee gereden en al snel daarna werd de 203 stilgezet in een schuur. Die stalling werd 25 jaar later gesloopt en de auto kwam bij een garage in de buurt terecht.

Het uiterlijk was een afknapper

Toen we hem voor het eerst zagen, leek het niet veel. Hij had inmiddels ook een paar maanden buitengestaan. Wonder boven wonder reed de auto wel. Het uiterlijk was een afknapper, maar hij was wel hard.

We maakten een lijst met werkzaamheden die we konden verwachten, wisten dus wat we konden bieden en twee weken later was deze 203 van ons. Het begon matig: onderweg naar huis, na een kilometer of vier, viel de auto uit en moesten we opgehaald worden.

Groot deel van de tijd rijdend

Thuisgekomen hebben we eerst het interieur leeggehaald. Stukken verpulverde vloerbedekking, olieblikken, onderdelen van verschillende auto’s; er kwam van alles uit. De buitenkant is ook snel toonbaar gemaakt, dat werkt motiverend.
We pakken onze auto’s stap voor stap aan. Als we bijvoorbeeld met de bak beziggaan, wordt die afgemaakt en weer gemonteerd. Pas dan gaan we verder. Zo is de auto ook een groot deel van de tijd rijdend en dat is makkelijk.

‘Als nieuw’ of nog mooier maken is nooit een optie geweest. Een originele, doorleefde, maar wel nette auto is het mooiste wat er is; je mag zien dat een auto heeft geleefd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.