Autovisie
Autovisie Occasions 13 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Occasions: 3 lekker zonnige cabriolets voor 5000 euro

Het bezit van een cabrio, dat is voor veel mensen een stille wensdroom. Onmogelijk? Nee hoor. Rij lekker in de zomermaanden voor vijf mille met het dak open, in een best betaalbare, lekker onderscheidende cabrio! Zie deze occasions.

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en zelfs op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke zonnige cabrio koop je voor maximaal 5000 euro? Autovisie selecteert de beste occasions.

Occassions: 3 lekker zonnige cabriolets voor 5000 euro

  • Mazda MX-5 (1998 – 2005)
  • Mini Cabrio (2004 – 2009)
  • Volkswagen New Beetle Cabrio (2005 – 2011)

Mazda MX-5 (1998 – 2005)

Cabrio? Een spórtwagen zul je bedoelen! We hebben het hier over een ‘NB’, volgens de insiders, de tweede generatie van de MX-5. Deze Mazda is niet alleen leuk om te zien, maar ook een verslavend lekkere auto om te rijden. Je hóeft niet hard te gaan, om te genieten van de alerte besturing en het pure gevoel dat deze tweezitter levert. Vakantie? Kan, maar dan is een bagagerekje achterop wel fijn, want de bagageruimte is beperkt. De kwaliteit van deze Mazda zet nog eens een dikke streep onder de zorgeloosheid en het pure rijplezier. Een serieuze kilometerstand is geen bezwaar. Voor € 4.950 staat een prachtige donkergrijze ‘Exclusive’ (2002, 179.000 km) op je te wachten bij een autobedrijf in Bakhuizen.

Mazda MX-5
(Afbeelding: Mazda)

Waar moet je op letten?

Deze MX-5 kent eigenlijk maar één euveltje dat weleens voorkomt. Een motor die steeds slechter gaat lopen, wordt meestal veroorzaakt door een te zwakke spanner op de distributieriem. Als dit gebeurt, is het dus eigenlijk achterstallig onderhoud. Een nieuwe spanner als er toch een nieuwe riem op moet is een goed idee. Let wel op roestvorming: dat begint aan het einde van de dorpels, vlak voor de achterwielen.

Occasions: 3 serieuze stationwagens voor 10.000 euro

Mini Cabrio (2004 – 2009)

Een Mini is ook een feestje om te rijden, al voelt die heel anders aan dan de MX-5. Hij reageert fèl op elke stuurbeweging en natuurlijk voel je elke richel in het wegdek. Het is in principe een vierpersoons, maar achterin een open cabrio wil je niet zitten en de ruimte is zó beperkt dat er alleen kinderen terecht kunnen. De bagageruimte is minimaal, dus daarvoor wordt de achterbank dan maar gebruikt. Er zijn helaas nogal wat exemplaren die een zwaar leven hebben gehad. Daarom is de minst sterke (‘One’) wellicht de beste keuze. Die staat voor € 4.999 bij een autobedrijf in Wapenveld (2005, 163.000 km), die uiterlijk juist de kenmerken heeft van een Cooper S.

Mini Cabrio
(Afbeelding: Mini)

Waar moet je op letten?

Bij deze eerste generatie van de ‘New Mini’ zijn nogal wat storingen bekend. De versnellingspook is met een kabel verbonden aan de versnellingsbak en die kan losschieten, waardoor schakelen onmogelijk is. Er zijn nogal wat elektronische problemen, die vaak worden veroorzaakt door vocht in stekkers en zo. In feite is niet willen starten omdat de benzinepomp niet werkt ook een elektronisch probleem. Dat geldt ook voor een compleet uitvallend dashboard, waardoor de motor ook niet start.

Dit zijn 3 handgeschakelde hot hatch-occasions vanaf 8.950 euro

Volkswagen New Beetle Cabrio (2005 – 2011)

Achteraf blijft het onbegrijpelijk waarom de ‘New Beetle’ nooit het succes is geworden dat vooraf was voorspeld. Ook al heb je nooit in een echte, oude ‘kever’ gereden, kan niemand ontkennen dat dit een lekker gekke en onderscheidende auto is. Hij is een stuk comfortabeler dan de twee andere auto’s op deze pagina, want het is feitelijk gewoon een Golf. Zeker op lange afstanden (vakantie!) is dat wel heel fijn. De achterbank is ook hier bijna symbolisch, dat doe je niemand aan om daar te moeten zitten. Er is aardig wat aanbod gebruikte exemplaren. Zo staat er bij een autobedrijf in Emmen een in het verleden als occasion geïmporteerde grijze 2.0 ‘Highline’ (2005, 113.000 km) voor € 4.985.

Volkswagen Beetle
(Afbeelding: Volkswagen)

Waar moet je op letten?

Technisch is deze generatie identiek aan een Golf IV en dat betekent helaas dat er nogal wat mis kan gaan. De individuele bobines kunnen zo maar stuk gaan en dat kan voor elke cilinder terugkomen, dus dat gebeurt dan vier keer. De luchtmassameter van de motor laat het wel eens afweten en dat is een dure reparatie. Hetzelfde geldt voor een vastgelopen ABS-pomp. Daarnaast zijn er kleinere dingen als váák kapotte achterlichten, ramen die niet open of dicht gaan en uitvallende instrumenten.

Deze Amerikaanse auto’s zijn nu verrassend betaalbare occasions

Welke van deze occasions is de beste keuze?

Tja, smaak of merkvoorkeur spelen hier natuurlijk een belangrijke rol. Ga je in alle objectiviteit naast het plezier van open rijden ook voor kwaliteit en betrouwbaarheid, dan kom je automatisch uit bij de Mazda MX-5.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.