Toen Saab en ribfluweel nog echt cool waren
De Saab Sonett III is een lichtgewicht sportcoupé met voorwielaandrijving en een V4-motor. Een excentrieke tijdscapsule om de jaren zeventig in her te beleven.
De Saab Sonett III is een compacte tweezitter die vooral bedoeld was voor de lucratieve Amerikaanse markt. De eerste generatie verscheen overigens midden jaren vijftig al en was een roadster voor de racerij. Door gewijzigde reglementen ging dat niet door en er werden slechts zes exemplaren gebouwd. Tien jaar later kwam de tweede versie: een coupé. Weer met voorwielaandrijving en de eerste jaren een tweetakt driecilinder, maar de weinig verfijnde krachtbron was impopulair in de VS. Daarom kreeg hij een Ford V4 en een bult op de motorkap om de viercilinder te kunnen herbergen. Niet heel fraai.
Italiaans design
Voor 1970 kreeg de Saab Sonett dan ook een grondige facelift. De Italiaanse designer Sergio Coggiola maakte een swingende interpretatie van de eerdere coupé. De Zweden rationaliseerden dat ontwerp vervolgens om zo veel mogelijk componenten van de tweede generatie te kunnen gebruiken. De Sonett III is vier jaar geleverd en had altijd een V4. Er zijn bijna 8500 exemplaren gebouwd, waarvan het gros naar de Verenigde Staten ging.
Tuning
De Saab Sonett III is vijftig jaar later een tijdcapsule die je meevoert naar de jaren zeventig. Door de kleur, de mooie heupen en de eigenzinnige wielen. Vanbinnen is het niet anders door kuipstoelen met prachtig ribfluweel. Je moet niet al te groot zijn, maar met 1,80 meter zitten de stoelen als gegoten. De V4 paste ook goed in de Sonett. Halverwege zijn levenscyclus werd de 1,5-liter V4 zelfs vervangen voor een 1,7-liter variant waarmee deze is uitgerust en hij is flink getuned. Geen 65 pk, maar 126 pk en 191 Nm volgens de aanwezige vermogensuitdraai.
Voorwielaandrijving
Het onderstel van de Saab Sonett III is fris en strak, waardoor hij zich lichtvoetig en beweeglijk manifesteert. De besturing is wel wat slaperig rond de middenstand en reageert uit het midden fit. Je voelt dat in een snel genomen bocht het binnenste voorwiel lichtjes tijdens accelereren doorspint om aan te geven dat je te ambitieus met het gas was. Ook zoekt de neus de buitenkant van de bocht op en dan moet je steeds dieper insturen om goed uit te komen. De achterwielaangedreven Engelse concurrenten bieden misschien een uitdagender rijgedrag, maar deze Sonett III is op zijn eigen manier sportief.
Lees ook:
Ook interessant
-
Uw Garage: Hans heeft de enige échte Rover SD1 Convertible
-
Waarom Rolls-Royce en Bentley uit elkaar gingen | Sjoerds Weetjes 367
-
Rijtest met de Lucid Air Touring: hoe goedkoper, hoe beter?
-
Honda CR-V: Te duur of Japanse perfectie?
-
Is de 911 S/T de duurste, puurste en lichtste Porsche?
-
Fiat 600e: beter dan zijn voorgangers?
-
Wat heeft de Ferrari 512 BB met de Audi TT te maken? | Sjoerds Weetjes 366
-
Fiat 600e: De Italiaanse auto van het jaar
-
Volkswagen vernieuwt het belangrijkste model: de Tiguan
-
Audi RS 5 Sportback Competition Plus VS. BMW M3 CS: Wat is de beste sportsedan?
-
Uw Garage: Wiesmann Roadster (MF4-S) – kost wat, maar dan heb je ook wat
-
Waarom de zeldzame BMW 3.0 CSL onverkoopbaar is | Sjoerds Weetjes 365