Saab 9000 Aero – Peters Proefrit #63
Saab 9000 Aero is een van de laatste echte Saabs. Met een ingetogen uiterlijk, veel comfort en het sprintvermogen om sportauto’s te kloppen. In deze nieuwe aflevering van Peters Proefrit laat Peter zien waarom dit een typische Saab is.
De Saab 9000 Aero wordt niet door iedereen een echte Saab gevonden. Hij werd weliswaar ruimschoots voor de bemoeienis van General Motors met het eigenzinnige Zweedse merk ontwikkeld, maar niet zelfstandig. Om het geheugen over de Saab 9000 Aero even op te frissen. De Amerikanen werden in 1990 voor de helft eigenaar van Saab en kregen tien jaar laten de volledige zeggenschap over Saab. En we weten allemaal hoe dat is afgelopen: faillissement in 2011.
Samenwerking met Fiat
De Saab 9000 Aero stamt nog uit de hoogtijdagen van Saab in de jaren tachtig en toen wilden ze het modellenprogramma uitbreiden in het hogere segment. Saab was echter te klein om dat te kunnen bekostigen en zocht samenwerking met de Fiat-groep. Samen ontwikkelden ze het Type Four-platform, waarop de Fiat Croma, Lancia Thema, Alfa Romeo 164 en Saab 9000 stonden. Saab deed veel ontwikkelingstijd en het ItalDesign van Giorgio Giugiaro tekende het koetswerk. De Fiat, Lancia (niet de Alfa) en Saab deelden de meeste plaatwerkdelen, maar toch wist Saab zijn stempel te drukken op de 9000. Interieur, rijeigenschappen, bouwkwaliteit en motoren waren helemaal des Saabs. In 1984 kwam hij op de markt en tot 1998 bleef hij in het programma als vierdeurs CD en vijfdeurs CS.
Bye Bye Ferrari
De Saab 9000 Aero werd in 1993 gelanceerd en was het onbetwiste topmodel met zijn 2,3-liter viercilinder turbomotor met 225 pk en 342 Nm. Hij was vooral bloedsnel op de sprints ín de versnelling. Dan wist hij zelfs sporters van Lamborghini en Ferrari voor te blijven. De viercilinder pocht er niet mee. Hij heeft manieren en laat de krachten vloeiend vrijkomen, maar hard gaat het wel. Zo rond de 3000 toeren per minuut is er een kleine uitbarsting en komt de neus iets uit de veren.
De besturing wordt lichter en de aangedreven voorwielen trekken bijna teder aan het stuur. Niet ongecontroleerd, maar de 9000 laat fijntjes weten voor je aan het werk te zijn. Het stuurwiel laat zich met weinig kracht verdraaien, maar biedt gevoel en details om de Aero goed te kunnen plaatsen. Bij voorkeur blaast hij door de lange halen op de snelweg. Daarin ligt hij rotsvast en comfortabel. De automatische airco en de fenomenale fauteuils verwennen de inzittenden.
Karakter
Is de Saab 9000 Aero een echte? Daar kan door de gezamenlijke ontwikkeling met de Fiat-groep over getwist worden of, maar zijn karakter laat er geen enkele twijfel over bestaan. Deze 9000 CS Aero staat bij Saab Specials in Meppel gebroederlijk tussen pakweg honderd familieleden. Voor een stevige 13.500 euro vliegt hij uit om door een andere liefhebber te worden gekoesterd.
Ook interessant
-
Deze betaalbare Opel Frontera is niet wat de naam doet vermoeden
-
Audi A6 e-tron met enorme range gaat het BMW i5 moeilijk maken
-
EV vs. brandstofmotor: welke Mini Cooper S(E) is sneller?
-
Deze Lancia was niet gepland, maar wel gewenst | Sjoerds Weetjes 428
-
Nieuwe heup voor de Volvo XC90: kan hij er nu weer tegenaan?
-
Deze betaalbare occasions zijn zeer capabele offroaders
-
Waarom Jos zijn Matra Jet 6 na 44 jaar nog steeds heeft
-
Volkswagen die zelfs Duitsers niet kennen | Sjoerds Weetjes 427
-
Je raadt nooit welk merk deze Abarth 124 Spider bouwde | Sjoerds Weetjes 426
-
De Aston Martin Vantage is nu volwassen, maar niet minder speels
-
Nieuw Frans merk toont plots een van de goedkoopste elektrische auto’s
-
BMW M4 CS vs. Ford Mustang Dark Horse: welke is de beste?