Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 5 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Stuurmanswegen Polen: de lekkerste bergpas per Suzuki Swift Sport

Met de Suzuki Swift Sport laat Autovisie-testredacteur Peter Hilhorst de lekkerste stuurmansweg van het Reuzengebergte in Zuid-Polen zien. Het kleinste hooggebergte van Europa is in acht uur te bereiken en kent pieken tot een hoogte van 1600 meter. Eten, drinken slapen zijn bovendien voordelig in Polen. Genieten van de mooie wegen is zelfs gratis.

Het Reuzengebergte is veertig kilometer lang en meer dan twintig kilometer breed. Het vormt de natuurlijke grens tussen Polen en Tsjechië, waarmee het onderdeel is van de bergketen Sudeten. De toppen reiken gemiddeld tot 1200 meter, maar er is een uitschieter van 1602 meter hoog: de Sniezka ofwel sneeuwkop.

Topsnelheid

Wie om 6 uur vertrekt, valt om 15 uur ’s middags de eerste Poolse pas aan. Met onderweg op de 2 richting Maagdenburg en de 14 naar Dresden voldoende kansen om de topsnelheid van zijn auto te verzilveren. De Swift wist 220 km/h op zijn klok te krijgen en dat kwam overeen met de 210 die hij zou moeten halen.

Achtbaanrit

Pak wegnummers 381 tot en met 385. Hier kun je diep graven in het weggedrag van je auto. De nadelen van de Swift zijn inmiddels genoegzaam bekend. Te zacht gedempt en daardoor weinig tractie als er harder op het onderstel wordt geleund. Zeker de 383 naar Pieszyce is een achtbaanrit met snelle hoeken, meedogenloze remzones, heftige hairpins, vloeiende combinaties en veel hoogteverschil. De extra moeilijkheidsgraad zijn op sommige plekken de spiegelgladde kinderkopjes als ondergrond.

Rechterhand

Het raam staat open om het voorjaar te ruiken, het gripverlies te kunnen horen en de motor beter aan te voelen. De softe begrenzer van de Suzuki Swift Sport neemt de viercilinder bij 6000 toeren per minuut in de houdgreep in en dat kost tijd. De juiste timing is belangrijk, zeker heuvelop. Aan de kracht van de Swift mankeert het niet, want de 140 pk en 230 Nm blazen hem omhoog. Volgas of tegen het ABS-remmen, alles ertussenin kost tijd. Mijn rechterhand dirigeert de zesbak en mijn voeten bespelen de pedalen. Remmen doet de Swift altijd goed, hoe vaak en hard je ook wil vertragen. Stoppen doet hij altijd.

Reuzendoder

De denkbeeldige top van een klimtocht door het kleinste hooggebergte van Europa eindigt Wroclaw. Het gebied is voorzien van wegen met een gouden randje, waarop een auto als de Swift Sport kan stralen. In moeilijke omstandigheden stijgt de kleine Japanner namelijk boven zichzelf uit. In het Reuzengebergte is hij niets minder dan een reuzendoder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.