Autovisie
Autovisie Sjoerds Weetjes 6 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Aston Martin Valkyrie: van dezelfde ontwerper als F1-auto Max Verstappen

Zes jaar geleden werd het koopcontract voor deze Aston Martin Valkyrie getekend en nu staat de slechts 1,07 meter lage en 4,50 meter lange hypercar op Nederlands grondgebied. Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen vertelt je exclusief de belangrijkste wetenswaardigheden van de sensationele 3,3 miljoen euro kostende Valkyrie.

Liefst zes jaar geleden toonde Aston Martin samen met Red Bull Advanced Technologies voor de allereerste maal de AM-RB-001. Onder die codenaam werd al geruime tijd aan een straatauto met Formule 1-techniek gewerkt. Het was namelijk Red Bull Racing-ontwerper Adrian Newey die zijn technische kennis wilde toepassen in een sportwagen voor de openbare weg. Red Bull liet zijn droom in vervulling gaan en zocht de samenwerking met Aston Martin, dat toen partner van de Formule 1-renstal was. Het was een huwelijk met veel onderlinge discussies maar met één doel, de ultieme racesensatie op de openbare weg. 5SW - Thumb - Aston Martin Valkyrie

Delen met andere liefhebbers

Slechts 150 stuks bouwt Aston Martin in het Engelse Gaydon van de Valkyrie. Ongeveer zes exemplaren komen daarvan naar de Benelux, waarvan de in de video de allereerste is. De sportcoupé staat al geruime tijd klaar, maar de koper wilde de sportcoupé eerst zelf zien voordat iemand anders de 1160 pk sterke hypercar met de buitenwereld ziet. Nu acht de klant, die anoniem wenst te blijven, de tijd rijp om de Valkyrie met andere liefhebbers te delen. Hij nam contact met Sjoerd op om zo ook andere autofans van zijn bijzondere hypercar te laten genieten.

Video Aston Martin

Dit is de definitieve Aston Martin V12 Speedster

In detail: de hyperexclusieve Aston Martin Victor

De gewaagde Aston Martin One-77

Bij deze Aston Martin kreeg je een tweede auto cadeau

Wat kost de motor?

Sjoerd laat je niet alleen de eerste Valkyrie voor Nederland zien, hij vertelt je tevens alle bijzonderheden over de auto en het project. Hij legt je uit hoe de cabine tot stand is gekomen, vertelt hoeveel geluid de motor maakt als de V12 stationair draait, geeft aan hoeveel belasting naar de schatkist vloeit, legt uit waarom er een nieuwe motor moest worden ontwikkeld, verklaart de komst van de open variant en onthult wat de aandrijflijn van de sportcoupé kost.

Zo onthulde Aston Martin de AM-RB-001

Sjoerds Weetjes is een vaste videorubriek van Autovisie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.