Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Sjoerds Weetjes 31 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

De allerlaatste Bentley Blower | Sjoerds Weetjes 341

Slechts 55 exemplaren bouwde Bentley rond 1930 van de inmiddels beroemde Blower en daar komen nu precies dertien exemplaren bij. En als die nieuwe lichting zijn vervaardigd, maakt Bentley nooit meer een nieuwe Blower, zo belooft het prestigieuze merk plechtig. Maar hoe komt Bentley op het idee om opnieuw de Blower te vervaardigen? Dat hoor je in aflevering 341 van Sjoerds Weetjes.

De Blower valt onder de noemer Continuation. Het is een serie klassieke, iconische modellen van weleer die nieuw worden gebouwd. De Blower bijt het spits af en krijgt een vervolg in de Speed Six en Bluetrain en mogelijk volgen er nog meer. Een en ander is afhankelijk van de belangstelling en de mogelijkheden om tot een exact model te komen, zoals die bijna een eeuw geleden ook de fabriek verliet.

De allerlaatste Bentley Blower

De Blower is de eerste uit de Continuation-serie. Hoe authentiek is de auto? Wat heeft Bentley gedaan om de auto opnieuw te kunnen bouwen? In welke specificatie biedt de fabrikant de nieuwe uitgave aan? Het zijn vragen waarop je in deze video antwoord krijgt.

Bentley Blower, sjoerds weetjes
(Afbeelding: Autovisie)

Waar een originele Blower enkele miljoenen euro’s waard is, kost de Blower Continuation afgerond 1,8 miljoen euro. Een fiks bedrag, maar gezien de uren en mankracht die in het project zit een schijntje. Voor de twaalf wereldburgers – chassis nummer 0 is het ontwikkelingsvoertuig – die de Blower mochten kopen was de prijs geen discussie.

Sterker nog, er ontstond een wachtlijst voor de klassieker racewagen. Voor de personen op de wachtlijst was er al snel slecht nieuws. De kopers mogen de auto in de eerste drie jaar zonder medeweten van Bentley niet verkopen.

Productiecyclus zit er bijna op

Bentley legt momenteel de laatste hand aan de laatste exemplaren. Tegen augustus zullen nummer elf en twaalf richting de gefortuneerde klanten gaan. Dan zit er een productiecyclus van twee jaar op. Werden de eerste exemplaren in ongeveer negen maanden gebouwd, door de opgedane kennis duurt het productieproces inmiddels zes maanden.

Eerste gloednieuwe Bentley Blower is klaar na 40.000 uur

De voorbereidingen voor de productiestart van de Speed Six zijn inmiddels getroffen, terwijl de orderboeken voor de Bluetrain reeds zijn geopend. Aan de Continuation-reeks wordt een serieus vervolg gegeven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.