Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 25 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Mercedes-Maybach GLS 600 vs. Rolls-Royce Cullinan Black Badge

Een S-Klasse of Phantom is uit. De traditionele limousine wordt aan de kant gedrukt door de super-de-luxe SUV. Hoe meer pracht en praal, hoe beter bij de nieuwe rijken. De Roll-Royce Cullinan is niet aan te slepen en Mercedes-Maybach probeert een graantje mee te pikken met deze GLS 600. De geschiedenis lijkt zich te herhalen. Rolls-Royce en Maybach bevechten elkaar immers al decennia, maar altijd trok het Britse elitemerk aan het langste eind. Is dat nog steeds zo?

Rolls-Royce werd in 2018 getroffen door een publicitaire storm met de onthulling van de Cullinan, maar controverse verkoopt. Niemand die twijfelt aan je liquiditeit in een Rolls-Royce en deze exorbitante SUV spant de kroon. Daar is het om te doen.  Sinds 2019 is hij er ook als Black Badge om hem voor de volkse tuningwereld te behoeden, waarin menig exemplaar verstrikt raakte. Het merk omschrijft de zwarte versies als de alter ego’s van de bestaande exemplaren. Het maakt de Cullinan volgens eigen zeggen ‘The King of the Night’ die bestemd is voor figuren die lak hebben aan regels en graag risico’s nemen.

Cullinan van een half miljoen

Wie dat dan ook mogen zijn, geld is in elk geval een van hun laatste problemen. De Rolls-Royce Cullinan Black Badge kost 494.452 euro en daarmee is hij ruim 60 mille hoger geprijsd dan een gewone. De 6,6-liter V12 met dubbele turbo is dan opgepept tot 600 pk en 900 Nm. Onderstel, besturing en remmen volgen ook een sportiever thema om de hoogglans zwarte accenten aan het koetswerk meer diepte te geven. Zelfs de heilige grille van Rolls-Royce is verduisterd en de Flying Lady poseert in donkere avondkleding. Dat alles voor de koning van de nacht.

Maybach is dood

Daimler aasde met de herintroductie van Maybach in 2002 op hetzelfde grondgebied als Rolls-Royce, maar wist als zelfstandig merk sindsdien nooit echt veel (harten) te veroveren. Te dure, veredelde Mercedessen met een dubieuze styling was de negatieve connotatie. Sinds 2014 is de koers gewijzigd en de frontale aanval wordt niet langer gezocht. Maybach is dood, leve Mercedes-Maybach als sublabel. De vorige S-Klasse verscheen voor het eerst onder die nieuwe vlag en met succes, want één op de zeven exemplaren heeft het dubbele M-logo. In Azië, het Midden-Oosten, Noord-Amerika en Rusland zijn ze gevoelig voor extra glimmers, maar ook alsmaar gekker op SUV’s.

AMG V8

Met als logisch gevolg dat er nu een Mercedes-Maybach GLS 600 is. De basisprijs voor een GLS 600 4MATIC is 234.281 euro en daarmee is hij een paar mille duurder dan de GLS 63 S die binnen de invloedsferen van AMG ligt. De Maybach maakt gebruik van dezelfde 4,0-liter V8 twin turbo met in dit geval 558 pk en 730 Nm. Er is een elektrische hulpmotor met 22 pk en 250 Nm om eventuele onzuiverheden in de krachtafgifte van de achtcilinder glad te strijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.