Jaco Bijlsma
Jaco Bijlsma Review 25 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

De BYD Atto 3 heeft krankzinnige features in het interieur

Build Your Dreams oftewel BYD komt nog dit jaar met drie modellen naar Nederland. Wij testen de belangrijkste, namelijk de Atto 3.

Het is niet minder dan een bliksemoffensief dat het grote Chinese merk BYD nu in Europa en dus ook hier in Nederland start. Ze beginnen niet rustig met één model, maar vallen gelijk aan met drie modellen.

De BYD Seal komt later

Daar zit de al eerder genoemde Seal nog niet bij. Voorlopig moeten we het doen met de HAN, een grote luxe sedan, en de Tang een forse zevenzits SUV in het E-segment.

BYD Atto 3 corner
(Afbeelding: BYD)

Maar de hoofdrol is weggelegd voor de Atto 3. Een C-segment SUV of cross-over die de strijd aan moet gaan met types als Kia Niro EV.

De nieuwste

De Atto 3 is de laatste loot aan de stam van BYD en daarom ook de modernste. Hij heeft net als de Tang en HAN een Bladebatterij. Een speciale batterij die compacter is door een honingraat structuur en platte cellen van LFP (Lithium IJzer Fosfaat) waarvoor ook geen kobalt nodig is.

(Afbeelding: BYD)

Het accupack maakt ook structureel onderdeel uit van de platformconstructie. De prestaties zijn voldoende, maar niet grensverleggend: het accupack heeft een capaciteit van 60 kWh en daarmee moet je volgens de WLTP-meetmethode 420 km kunnen halen.

Atto 3 niet de snelste

Nee, we hebben het niet over de topsnelheid van 160 km/h en ook niet over de o-100 sprint die 7,3 seconden vergt, maar langzamer aanvoelt, maar over het snelladen van de Atto 3. De hoogst haalbare laadsnelheid in DC (snellader) omstandigheden is namelijk 88 kW: een redelijke prestatie, maar er zijn concurrenten die dat sneller doen. Verder is de Atto 3 wel segment-conform te noemen met een lengte van dik 445 cm, een bagagecapaciteit van minimaal 440 liter en een geschat gewicht van zo’n 1700 kg.

Ware schoonheid

Bij deze aan de buitenzijde keurige, dertien-in-een-dozijn cross-over, zit de ware schoonheid van binnen. We weten dat over smaak niet te twisten valt maar een ding is duidelijk, het interieur is verrassend anders.

(Afbeelding: BYD)

Met leuke designdetails zoals opvallende, grote roterende knoppen en roosters, maar ook een centrale display die je met een druk op de knop kunt laten draaien. Het interieur is niet zoals bij de grotere modellen bekleed met dierlijk leer maar heel eigentijds met kleurrijk ‘vegan leather’, oftewel kunststof.

Binnenkort in Nederland

Wat de Atto 3 of de overige modellen moeten gaan kosten is nog niet duidelijk. Of BYD de value-for-money belofte gaat waarmaken blijft voorlopig dus nog even de vraag. Wat wel duidelijk is na deze eerste rij-indruk is dat we er een belangrijke nieuwe speler bij hebben gekregen.

(Afbeelding: BYD)

Met de serieuze back-up van een importeur als Louwman een merk om rekening mee te houden. Voorlopig moet BYD het overigens met slechts een vestiging in Amsterdam doen, daarnaast moet online bestellen mogelijk worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.