Autovisie
Autovisie Video 29 apr 2016
Leestijd: 1 minuut

Red Bull Racing demonstreert Formule 1-cockpit

Red Bull test vandaag in Sochi een cockpitconcept voor de Formule 1. Anders dan Ferrari kiest Red Bull voor een soort voorruit, maar wel een die een enorme klap aankan.

Formula One - Russian Grand Prix - Sochi
De voorruit op de auto van Daniel Ricciardo. Foto: Reuters

Ruit versus beugel

Waar de Italianen voor een ‘halo’ gingen, een beugel die over de coureur heen gaat en in een stijl op de neus samenkomt, heeft Red Bull alleen een voorruit geplaatst op de auto. Volgens coureur Daniel Ricciardo heeft die ruit nauwelijks invloed op het zicht. Daar moet wel meteen een kanttekening bij geplaatst worden, want het is vandaag zonnig weer in Rusland. Met regen zou het een heel ander verhaal kunnen zijn.

Discussie

De discussie rondom een cockpit voor Formule 1-auto’s kwam vorig jaar weer op gang, na de tragische ongevallen van Jules Bianchi en Indycar-coureur Justin Wilson. De coureurs gaven toen aan dat ze betere bescherming willen voor het hoofd. Er zijn inmiddels meerdere concepten gepresenteerd en er is een kans dat er al vanaf 2017 Formule 1-auto’s rondrijden met een dergelijke cockpit.

De ‘halo’ op de Ferrari van Kimi Räikkönen.

Dat de cockpit sterk is bewijst Red Bull ook meteen met twee video’s. In de eerste laten ze met 225 km/h een wiel van een Formule 1-auto op de ruit knallen:

In de tweede klapt er met 230 km/h een projectiel van één kg op de ruit:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.