Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 25 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Peters Proefrit: Ferrari 430 Scuderia

De Ferrari 430 Scuderia is een van de zuiverste raspaarden die met hulp van F1-grootheid Michael Schumacher werd gefokt. Het resultaat is een van de beste moderne Ferrari’s. Beleef de intense straatracer mee in deze nieuwe Peters Proefrit.

De Ferrari 430 Scuderia werd op de autoshow in Frankfurt in 2007 onthuld door Michael Schumacher. De Formule 1-legende werkte mee aan de ontwikkeling en er is techniek uit zijn raceauto in terug te vinden. De 430 Scuderia weegt 100 kg minder dan de gewone F430 en de meeste gewichtsbesparing werd bereikt door lichter plaatwerk. Uiteindelijk had hij een leeggewicht van 1250 kg. Ook de aerodynamica werd verbeterd met een scherpere voorspoiler, forsere lip achterop en door de uitlaten hoger te plaatsen was de diffuser groter én effectiever.

F1 Trac

De Ferrari 430 Scuderia staat voor minder gewicht en meer downforce, maar levert ook meer kracht. De hoogtoerige V8 produceert 510 pk en daarmee is hij 20 pk sterker dan de standaardversie. De gerobotiseerde handbak met zes verzetten schakelt in 60 milliseconden en daarmee veel rapper dan de F430. Standaard heeft de Scuderia het elektronisch aangestuurde sperdifferentieel en de F1 Trac tractie controle uit de eredivisie van de autosport. De combinatie zorgt voor een fijngevoelige koppelverdeling, waardoor de achterwielen bij volgas precies zoveel krachten aangevoerd krijgen als ze kwijt kunnen. Remmen, insturen, rechtervoet stijf naar beneden en hij zoekt vervolgens vanzelf de limiet op.

Ferrari 430 Scuderia

Kurkdroog

Rijden in de Ferrari 430 Scuderia is genieten. Sleutel om, startknop in en de V8 slaat na een royale slinger van de startmotor luid aan. Hard, hees en overheersend. Een trek aan de rechterflipper en met een schok komt de eerste versnelling erin. Gas erop en dan pakt de V8 de hoofdrol. Hij klimt bliksemsnel naar 8600 toeren per minuut. Met een beenharde en kurkdroge klap wordt de volgende versnelling erin geslagen. In het huidige tijdperk nog altijd een snelle schakelactie, maar bijna vijftien jaar was dit tempo van een andere planeet. Zo werkt de furieuze V8 op een hysterische manier zijn versnellingen af. Hij jankt, hij zaagt en hij raast, terwijl je hem in de binnenspiegel ziet bewegen achter je rug. Als een wilde hengst die door de omheining probeert te breken.

Nooit tam

De besturing van de Ferrari 430 Scuderia is direct, op het nerveuze af en niet zo onnatuurlijk licht als de huidige Ferrari’s. De neus reageert fel op de korte stuurbewegingen en je voelt alles. Via het stuurwiel en ook via de carbon kuipstoelen. De vering is heel stug en er lijkt nauwelijks rubber in de ophanging te zitten, maar de dempers hebben in de softste stand wel voldoende absorptievermogen om de banden aan de grond te houden.

Ferrari 430 Scuderia

Kampioen

De rijervaring van de Ferrari 430 Scuderia is meeslepend. Hij sleurt je een analoge wereld in waar je door de digitale hulpjes als sterveling kunt overleven. De V8 beukt woest tegen zijn begrenzer, de achteras vecht op de rand van de grip en de bestuurder waant zich een onverslaanbare held. Je kunt hem temmen zonder dat hij ooit tam zal worden. Een adembenemend spannende Ferrari. Deze 430 Scuderia staat te trappelen in de stallen van de Vossestein Exclusive om de nieuwe eigenaar het kampioensgevoel te geven.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.