Dries van den Elzen
Dries van den Elzen Video 23 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe Nissan X-Trail review – Kost wat, maar dan heb je ook wat

Waar het instapmodel van de vorige generatie Nissan X-Trail nog een fractie boven de 30.000 euro aftrapte, kun je vanaf dit najaar pas met 48.390 euro terecht bij de Nissan-dealer voor de forse maar aantrekkelijke SUV met optioneel zeven zitplaatsen.

Hij komt alleen als hybridemodel deze kant op. Die beschikt over volledig elektrische aandrijving van de vooras of beide assen, waarvan de benodigde stroom uit een klein accupakket van slechts 1,95 kWh wordt gehaald. Deze accu wordt continu op spanning gehouden door een benzinemotor die als generator fungeert. Omdat deze motor veelal een constant toerental draait, kan hij zo zuinig mogelijk worden afgesteld. Zo kun je zonder te stekkeren toch profiteren van de voordelen van elektrisch rijden.

Nissan X-Trail vooral in stadsverkeer echt zuinig

Het instapmodel heeft een enkele 204 pk en 330 Nm sterke elektromotor op de vooras, wij hebben alleen gereden met de 4.000 euro duurdere vierwielaandrijver die er een 136 pk- en 195 Nm-motor op de achteras erbij krijgt. Het gecombineerde vermogen blijft echter steken op 213 pk, omdat de accu niet meer kan opbrengen.

Nissan X-Trail ‘What a piece of junk!’ Millennium Falcon Edition

Het systeem bleek in de praktijk vooral in stadsverkeer en op lagere snelheden echt zuinig, op de snelweg liep het verbruik behoorlijk op. Maar het evenaren van de fabrieksopgave was bijna gelukt in bergachtig terrein.

Zelfs als instapper al behoorlijk rijk uitgerust

Zelfs als instapper heeft de Nissan X-trail al een behoorlijk complete uitrusting met bijvoorbeeld parkeersensoren en -camera en uitgebreide veiligheidssystemen (adaptieve cruise control én goed functionerende rijstrookassistent incluis) . Geen navi, maar wel Apple Carplay en Android Auto om dat gat op te vangen.

Het infotainmentscherm is mede dankzij hulp van Google behoorlijk bij de tijd en door het grote formaat makkelijk te bedienen. Nissan heeft zich gelukkig nog niet laten verleiden om alle mogelijke functies erin te verstoppen, dus de klimaatbeheersing reguleer je nog als vanouds met druk- en draaiknoppen.

Optionele derde zitrij voor mensen tot 1,60 meter

Toegang tot de tweede zitrij is bijzonder ruim dankzij deuren die zowat haaks op de carrosserie openen, waarna je je zonder bukken op de ruime en in ongelijke delen verschuif- en neerklapbare driezitsbank kunt neervlijen. De optionele derde zitrij is enkel voor mensen tot circa 1.60 meter geschikt.

Duik in de prijslijst: de nieuwe Nissan X-Trail

De derde zitrij vreet in gesloten toestand 100 liter bagageruimte weg, waarna er alsnog een respectabele 485 liter overblijft. De 1296 liter met alle banken plat is binnen het segment dan weer niet denderend. Maar hoe is de X-trail om te rijden met die bijzondere aandrijflijn? En is hij daarmee z’n flink verhoogde prijs ook waard? Kijk de video om antwoord te krijgen op die prangende vragen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.