Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Video 11 jan 2016

Nieuwe Mercedes-Benz E-Klasse bol van elektronica

Mercedes-Benz heeft de afgelopen maanden toegewerkt naar de statische onthulling van de nieuwe E-Klasse op de autoshow in Detroit. De autobouwer kon echter niet voorkomen dat de eerste foto’s net voor de officiële presentatie op internet verschenen. Maar ondanks dat veel informatie al bekend is, zijn nog niet alle details van de nieuwe generatie E-Klasse wereldkundig gemaakt. Tot vandaag.

De E-Klasse is het model dat binnen de gelederen van Mercedes-Benz de meeste status geniet. Het verklaart waarom de aloude productlijn altijd vooraan staat als het om nieuwe technologische vondsten gaat. Hij hoeft niet te wachten totdat de nieuwe ontwikkelingen eerst op de S-Klasse zijn verschenen. De top-down-filosofie geldt in ieder geval niet voor de E.

“Eind dit jaar introduceert Mercedes de E-Klasse Estate”

De nieuwe E-Klasse groeit in de lengte. De rolmaat komt 4,3 cm langer tot 4,92 meter. De afstand tussen de voor- en achteras neemt met maar liefst 6,5 cm toe, tot 2,94 meter. De auto oogt dynamisch, wat te danken is aan de afgeronde carrosserielijnen en de lange motorkaplijn. Hij debuteert nu als sedan. Eind dit jaar komt daar eerste de Estate bij, gevolgd door een Coupé en Cabriolet in 2017.

De levering start rond maart. Het programma bestaat dan uit een E 200, E 220d, E 350d en E 350e. Niet lang daarna volgen de 333 pk sterke E 400, een instapdiesel onder de E 220d en een AMG-uitvoering met een 4.0 V8 biturbomotor onder de kap. Uiteindelijk zal het leveringsprogramma uit vier-, zes- en achtcilindermotorversies bestaan, waarbij een van de vierpitters ook ondersteund wordt door een elektromotor (E 350e). De prijzen van de nieuwe E-Klasse zijn nog niet bekend.

Uitvoering – motorinhoud – vermogen – koppel – verbruik

E 200 – 1991 cc – 184 pk – 300 Nm – 5,9 l/100 km

E 220d – 1950 cc – 195 pk – 400 Nm – 3,9 l/100 km

E 350d – 2987 cc – 258 pk -620 Nm – 5,1 l/100 km

E 350e – 1991 cc – 279 pk – 600 Nm – 2,1 l/100 km

Op de tiende editie van de E-Klasse, waarvan zijn voorgangers niet allemaal de naam E-Klasse droegen, introduceert Mercedes-Benz tal van veiligheid- en comfortverhogende voorzieningen, zoals de eerder aangekondigde touchpads op het stuurwiel, de twee 12,3 inch grote display’s als instrumentarium en de actieve rijbaanwisselassistent en uitwijkstuurassistent. De zaken die op de E-Klasse debuteren, komen vanaf 2017 ook voor de S-Klasse beschikbaar, wanneer dat topmodel zijn eerste facelift ondergaat.

Enkele systemen:

  • Actieve remassistent. Auto waarschuwt bestuurder automatisch voor een dreigende botsing en zal eventueel zelfstandig een noodstop uitvoeren. Het systeem reageert op langzaam rijdende, afremmende of stilstaande auto’s en voetgangers.
  • Drive Pilot: In samenwerking met de adaptieve cruise control, bij Mercedes Distronic genaamd, kan de auto tot snelheden van 210 km/h voorliggers volgen, waarbij de auto zelf remt en gas geeft. Stuur pilot zorgt ervoor dat de techniek de chauffeur helpt bij het sturen. Daarnaast is de E-Klasse in staat zijn voorganger autonoom rijdend te volgen, ook al ontbreekt de wegbelijning. Wanneer de auto door de cruise control tot stilstand is gebracht, kan de E-Klasse ook weer zelfstandig gaan rijden, bijvoorbeeld in de file. De auto dient dan korter dan 30 seconden te hebben stilgestaan.
  • Door Comand Online neemt de auto, wanneer rijdend op de cruise control, de snelheidslimiet automatisch over. De techniek maakt gebruik van de door de camera gesignaleerde verkeersborden en data van het navigatiesysteem.
  • Met de actieve rijbaanwisselassistent wordt de bestuurder middels radar- en cameragestuurde systemen geholpen bij het wisselen van rijbaan. Op het moment dat de bestuurder de richtingaanwijzer minimaal twee seconden inschakelt, kijkt de actieve rijbaanwisselassistent of de naastgelegen rijbaan vrij is.
  • De Actieve remassistent met kruispuntfunctie signaleert nu ook kruisend verkeer, zodat de E-Klasse zelfstandig remt wanneer een botsing dreigt. Het systeem checkt bij een dreigende kopstaartbotsing ook of er verkeer naast de auto rijdt. In die situatie activeert de techniek de remmen eerder.
  • De Uitwijk-stuurassistent signaleert of er tijdens een uitwijkmanoeuvre voldoende gestuurd wordt. Door een hoeveelheid stuurkoppel, afhankelijk van de situatie, toe te voegen wordt de bestuurder geholpen tijdens de actie. Mercedes claimt dat het de stabiliteit van de auto bovendien ten goede komt.
  • Onder de noemer Pre-Safe Impulse Side zorgt een airbag in de leuning ervoor dat tijdens een aanrijding in de flank de bestuurder of voorpassagier naar binnen wordt gedrukt, zodat de afstand tussen het portier en de persoon groter wordt. Het verkleint de krachten op de inzittende.
  • De nieuwe E-Klasse kan met de voorziening Remote Park Pilot automatisch geparkeerd worden zonder dat de bestuurder in de auto hoeft te zitten. De bediening geschiedt via de afstandsbediening op de sleutel. De gebruiker dient wel naast de auto te staan. De E-Klasse laat zich zowel rechtuit als onder een hoek van 90 graden parkeren.
  • Met de Digitale voertuigsleutel kan -bijvoorbeeld- een wagenparkbeheerder of autoverhuurder meer dan 200 sleutelcodes in zijn telefoon opslaan, zodat hij met het mobiele device al die auto’s kan openen, sluiten en starten.