Nieuwe 5.2 twinturbo V12 Aston Martin klinkt goed!

De Aston Martin DB11, opvolger van de DB9, krijgt ten opzichte van die DB9 een kleinere V12 maar wel met turbo’s. Dat heeft de Britse sportwagenbouwer zojuist in een video bevestigd.

De 5,2 liter V12 twinturbomotor is een eigen ontwikkeling van Aston Martin en is dus zonder bemoeienis van Mercedes-AMG ontwikkeld. Voor de 4,0 liter biturbo V8 werkt Aston Martin wél samen met de Duitsers.

Het DB9-leveringsprogramma bestaat momenteel alleen nog uit de DB9 GT, DB9 Carbon Edition en DB9 James Bond. Deze drie modellen, leverbaar als coupé en cabriolet, beschikken net als alle andere geproduceerde DB9-types over de welbekende 5,9 liter V12 motor. Het blok levert tegenwoordig 517 pk en 620 Nm trekkracht. In de Vanquish schopt de twaalfpitter het zelfs tot 576 pk en 630 Nm. Hoeveel vermogen de nieuwe 5,2 liter biturbo V12 krijgt, is nog niet duidelijk. Volgens geruchten kan het blok met gemak meer dan 600 pk leveren. Door de installatie van turbo’s neemt in ieder geval de trekkracht aanzienlijk toe.

“Het blok moet 600 pk kunnen leveren”

De Britse sportwagenbouwer introduceert de nieuwe DB11 op Autosalon van Genève in maart dit jaar. Hij debuteert als Coupé en komt een dik jaar later ook als Volante. De productie van de dichte versie start aankomende zomer al. Zodra de DB11 wordt gepresenteerd, valt het doek voor de DB9 die al sinds 2004 wordt gebouwd.

De DB11 krijgt allereerst de nieuwe 5,2 liter biturbo V12 maar wordt later ook leverbaar met de dubbelgeblazen 4,0 liter V8-motor. In de basis is dit een AMG-motor, maar Aston Martin maakt er veel werk van om de achtpitters een eigen karakter te geven. De Britten passen zowel de hardware als de software aan. Verder kijkt Aston Martin naar de gasrespons, het aanpassen van de turbo’s en het creëren van een passend uitlaatgeluid.