Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 9 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Sneller (leverbaar) dan de Tesla Cybertruck, dit is de GMC Hummer EV

Sneller dan een sportauto en zwaarder dan een vrachtauto. Welkom in de wereld van de elektrische supertrucks. Alles is overdreven groot aan de GMC Hummer EV. Ook de funfactor, zo blijkt.

De GMC Hummer EV levert maximaal 1000 pk en 1600 Nm, terwijl hij drie elektromotoren heeft om dat te bereiken. De sprint naar 100 km/h haalt hij in de Watts to Freedom-functie in grofweg drie tellen. Het accupakket weegt 1500 kg en heeft een bruto-capaciteit van 212 kWh. Daarvan is 205 kWh bruikbaar en laden kan tot een uitzonderlijke 350 kW. Het verbruik is in goede Hummer-traditie gigantisch, maar door de omvang van zijn pakket kan hij toch 529 kilometer ver komen. In de Verenigde Staten wordt de 112.595 dollar kostende pick-up inmiddels geleverd aan klanten.

Tesla Cybertruck alternatief

Al 80.000 thrillseekers hebben een GMC Hummer EV gereserveerd. In Nederland hoeft u niet op dit elektrische monster te rekenen. Je kunt er dankzij de afmetingen ook niets mee en door zijn gewicht is een groot rijbewijs zelfs vereist. De flinke vraag naar de GMC is geholpen door het feit dat Tesla zijn nog veel populairdere Cybertruck, maar niet productierijp krijgt. Ook een concurrent als de Rivian R1T hoopt daarvan te profiteren.

Volgend jaar komt er ook een SUV-versie van de Hummer EV. Die heeft een ruim 22 centimeter kortere wielbasis, een 170 kWh accu en een ‘teleurstellende’ 830 pk.

Bepantsering van de pick-up

De GMC Hummer EV First Edition heeft standaard vierwielsturing en de achteras kan maximaal 10 graden verdraaien. Tégen tot 48 km/h en daarboven in dezelfde richting als de voorwielen. De Hummer heeft daardoor een draaicirkel van slechts 11,3 meter. Pietepeuterig klein met een wielbasis van 344,5 centimeter en een lengte van 550,7 centimeter. Zonder die meesturende achteras zou hij een draaicirkel van 13,5 meter hebben.

GMC Hummer EV, pick-up, SUV

De spoorbreedtes zijn identiek aan die van de Humvee, zodat de EV net als het origineel de sporen van tanks kan volgen. De veerwegen zijn 33 centimeter, hij kan zich door 81 centimeter diep water ploeteren en heeft een bodemspeling van maximaal 40 centimeter. Mocht de vloer de grond raken dan zorgt de stalen bepantsering ervoor dat het accupakket niet beschadigd raakt.

Crab Walk van GMC Hummer EV

Een van de attracties van de GMC Hummer EV is de Crab Walk. Aandacht gegarandeerd. Daarin sturen de achterwielen tot een snelheid van 16 km/h 10 graden in dezelfde richting als de voorzijde, waardoor hij schuin als een krab vooruitkomt. Ga je harder, dan neemt de stuurhoek achter af. Zijn makers benadrukken dat deze diagonale bewegingen de bijna onbegrensde mogelijkheden nog verder vergroten. Dat nemen we voor een keer voetstoots aan. Maar net als de rest van de GMC Hummer EV is het bovenal een gimmick en dat maakt hem tot een echt hebbeding.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.