Autovisie
Autovisie Video 21 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Gewoon omdat het (net) past: V12 in G-Klasse – Sjoerds Weetjes 239

Het was niet het idee van Mercedes-Benz om een V12-motor in de hoekige motorruimte van de vorige generatie G-Klasse te lepelen, maar een uitdrukkelijke wens van een klant. En als één iemand het vraagt, zijn er wellicht meer die het willen. Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen legt je uit hoe de G65 AMG gedoopte versie met V12-motor is ontstaan. Hij vertelt je tevens dat het niet de enige G met een V12-motor is. Én dat het ook niet de eerste was…

De G65 AMG valt in het rijtje ‘krankzinnige ideeën met de G-Klasse’. Dat begint al bij de AMG-uitmonstering van de terreinbikkel. De huistuner lepelde al snel een opgepepte motor onder de zware motorkap. Daarna volgden verschillende motoredities. De AMG-versie werd zelfs de meest verkochte motorisering en dat terwijl de G-Klasse niet, maar dan ook helemaal niet voldeed aan de kernwaardes van AMG.

Bizarre creaties

De heren techneuten gingen verder. Men hing er een V12 in, zoals in deze unieke video over de G63 en G65 AMG uitgelegd. Daarnaast verscheen een versie met verlengde laadruimte. Er kwam een uitmonstering met twee achterassen, de G63 AMG 6×6. Mercedes bracht als reactie daarop een opgehoogde G500 4×4-2 en als klap op de vuurpijl werd zelfs een luxueuze Maybach G650 Landaulet in een oplage van 99 exemplaren gebouwd. Die laatste was nota bene een samenraapsel van verschillende G-varianten. Hij had als niet-AMG zelfs een AMG-motor onder de kap.

Andere merken

Mercedes bouwt de G-Klasse nog steeds, maar sinds 2018 kent de terreinauto een andere basis. Het origineel verscheen in 1979 op de markt en werd tot en met 2017 in het Oostenrijkse Graz door Magna Steyr gemaakt. Het model werd overigens ook als Puch aangeboden. En weetje dat ook Peugeot een ‘G-Klasse’ leverde, de P4.

Sjoerds Weetjes

Sjoerds Weetjes is een videorubriek van Autovisie. Elke week vertelt Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen je een achtergrondverhaal over een bijzondere auto, stelt hij een auto aan je voor of legt hij zijn vergrootglas op bijzondere elementen. In aflevering 240 duikt hij in de historie van een nieuwe Engelse klassieker.

Sjoerds Weetjes #74: Mercedes-Maybach G 650 Landaulet

Dit is alles waar AMG níet voor staat – Sjoerds Weetjes #164

Sjoerds Weetjes #4 – Hoezo een G-Klasse is reusachtig?!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.