Dries van den Elzen
Dries van den Elzen Video 22 mei 2021

Rijd mee op Zandvoort met de Porsche 911 GT3 Cup!

Dit weekend gaat bij tijdens Formule 1 weekend in Monaco een nieuw seizoen Porsche Supercup van start. Wij mochten bij de voorbereidende tests plaatsnemen op de passagiersstoel van de nieuwe 911 GT3 Cup voor een paar rondjes Zandvoort.

Als het licht op zondag dooft voor de start van de eerste Porsche Supercup race van 2021, is dat de eerste keer dat er in het traditionele voorprogramma van de Formule 1 wordt geraced met de nieuwe generatie 911 GT3 Cup. Voor Nederland de eerste grote kans op succes, want als regerend kampioen is GP Elite-rijder Larry ten Voorde één van de grote favorieten.

Larry ten Voorde over de 911 GT3 Cup

Dit is wat hij voorafgaand aan het seizoen over de nieuwe cupauto te zeggen had: “Qua rijden is het een heel groot verschil met de vorige. Het is meer een GT3 auto. Breder voor, breder achter en er zit veel meer downforce in. Verder vind ik de manier van rijden ook anders. Als ik over kerbs heen rijdt ging de oude auto vooral stuiteren en bij deze merk je het bijna niet. Daardoor is het voor de amateurrijders een stuk makkelijker. De auto geeft hen veel vertrouwen. Maar in de top zal het nog steeds lastig zijn om die laatste paar tienden verschil te maken en dat heeft Porsche wat mij betreft goed gedaan.”

“Het veld zal dichter op elkaar zitten, maar het blijft even lastig om te winnen. Het is in alle opzichten een next-level auto. Je hebt ook bredere banden waardoor hij minder glijdt en je meer houvast hebt. Toch zullen de races leuk blijven denk ik. Ik moet op de limiet nog steeds hard werken. De voorwielophanging maakt een groot verschil. De vorige Cup moest je nadrukkelijk in de bocht zetten en deze luistert veel beter en voelt puntiger aan. Ik heb de afgelopen jaren ervaring opgedaan in de 911 GT3 R en zelfs de RSR, die elk weer eigen truckjes nodig hebben om er hard in te gaan. Dat zou me wel kunnen helpen om deze 992 snel te kunnen begrijpen.”

Afgeleid van de circuitauto, of andersom?

Bij uitstek is de Porsche 911 GT3 een auto waarbij het niet echt duidelijk is of de straatauto nou is afgeleid van de circuitversie, of toch andersom. Zelfs de prijs is aardig overeenkomstig. Een Cup kost 225.000 euro ex. belastingen, de straatauto 236.200 inclusief. Een groot verschil met voorgaande generaties is echter dat de nieuwe GT3 Cup is gebaseerd op de widebody variant met luchtinlaten in de flank, die nu op de Turbo wordt gebruikt en straks natuurlijk op de GT3 RS.

De Cup-motor is qua specificaties nagenoeg gelijk aan de straatauto. Beide produceren 510 pk en 470 Nm, maar er zijn verschillen. Omdat de uitlaatgasnabewerking minder aandacht behoeft op het circuit, heeft de racer een centrale gasklep in plaats van zes individuele, racekatalysatoren en natuurlijk geen partikelfilter. Het maximum toerental bedraagt ook geen 9000 maar 8750 toeren. Mede hierdoor hoeft de motor pas na 100 draaiuren een beurt te krijgen.

Gewicht Porsche 911 GT3 Cup

De zeventraps PDK transmissie is verwisseld voor een sequentiële zesbak met elektrische in plaats van de gebruikelijke hydraulische actuatoren. Ook de stuurbekrachtiging is voortaan elektrisch. De nieuwe vooras met dubbele draagarmen wordt uitgenut voor de montage van 12-inch brede slicks voor, wat erg breed is vergeleken bij de 13-inch brede achterbanden. Dit om het insturen drastisch te verbeteren. Het drooggewicht is 1260 kilo, tegenover 1435 voor de straatauto.

Veel aandacht is uitgegaan naar het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid, qua zitpositie, interface en degelijke. Ook zijn de diverse computers van rechtsvoor naar achterin verplaatst, om een eventuele passagier of race-instructuur meer zitcomfort te geven. Dat hebben we eigenhandig mogen uitproberen tijdens een testdag op Zandvoort, waar onder andere Team GP Elite zich aan het voorbereiden was op deelname aan de Carrera Cup Benelux, Carrera Cup Deutschland en het klapstuk: de Porsche Supercup.

Max van Splunteren

Gezeten naast Max van Splunteren konden we de toegenomen stabiliteit en haarscherpe turn-in duidelijk voelen. De serieuze hobbels bij het uitkomen van de Slotemaker-bocht kunnen de GT3 Cup zelfs niet uit balans brengen. Op TV komt vaak niet goed over hoe ontzettend hard er gereden wordt in de Supercup. Temeer omdat alles naast de Formule 1 traag oogt. Om je een idee te geven van het geweld dat zich in de cockpit van de GT3 Cup afspeelt, hebben we twee passagiersronden ‘uit de losse pols’ gefilmd. Je voelt de G-krachten daardoor als het ware aan je trekken en krijgt een idee van het ‘rollercoaster’ gevoel dat (meerijden) in zo’n auto geeft. Erna zijn dezelfde ronden te zien vanuit een gefixeerde camera, zodat je kunt zien hoe goed het onderstel hobbels en kerbs verwerkt, zonder de auto uit balans te brengen. Dus ga zitten, ontspan, zet het geluid op standje 11 en rijd met ons mee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.