Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 26 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Dit unieke Ford-trio is al sinds de jaren 60 dé nachtmerrie voor Ferrari

De Ford GT40 versloeg Ferrari op Le Mans in 1966 en daarmee had Henry Ford II zijn ultieme wraak op Enzo Ferrari. De tweede en derde generatie Ford GT zegevierden eveneens over het Italiaanse merk. Op straat en ook weer tijdens de 24 Uur van Le Mans. Dit zijn drie door Ferrari gemotiveerde winnaars van Ford. Samengebracht in een feest van een video.

Deze Superformance GT40 s een uit Amerika afkomstige replica van de onbetaalbare Ford GT40. Maar liefst driekwart van de onderdelen zijn uitwisselbaar met het origineel. Zijn een oorverdovend hamerende V8 met 475 pk bracht de 1225 kg wegende re-creation naar een top van ver boven 300 km/h.

Compressor

De tweede generatie Ford GT kwam in 2003 op de markt en blies de concurrentie in de supercarklasse uit zijn sokken. Zijn 5,4-liter V8 met compressor stampte er ruim 550 pk uit en dat allemaal zonder elektronisch rijhulpjes.

Miljoen

De derde generatie Ford GT is een onvervalste raceauto voor de straat, waarmee in 2016 Le Mans werd gewonnen. Exact 50 jaar na de winst van de GT40. Dit is een hypermoderne supercar met actieve aerodynamica, een bliksemsnel schakelende automaat en een V6 met dubbele turbo die er 647 pk uitblaast. Inmiddels vertegenwoordigt dit feestbeest een waarde van een miljoen euro. Lees meer over dit unieke trio van Ford in Autovisie nummer 19, die nu in de winkel ligt.

Komst Ford GT

In 2002 verscheen de Ford GT40 Concept en zoals de naam al duidelijk maakt het was een studiemodel met een nadrukkelijke verwijzing naar de succesvolle Le Mans-racer GT40. De directie van Ford had er wel oren naar om de auto ook daadwerkelijk in productie te nemen. De ontwikkelings- en ontwerpafdeling kreeg er wel een lijst met voorwaardes bij. Maar daaraan werd voldaan, zo weten we sinds 2003. Hoe de Ford GT tot stand kwam, waarom hij geen GT40 heet, wat er zo bijzonder is aan de supercar, dat legt Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen je uit in onderstaande aflevering van Sjoerds Weetjes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.