Autovisie
Autovisie Extra 25 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de beste miniatuurauto’s van het moment

In Autovisie Magazine lees je niet alleen over levensechte modellen, maar ook over miniatuurauto’s. Dit zijn de interessantste en beste exemplaren van het moment.

Cord E-1 Limo, Matrix, 1:43 €100,–

‘Timing is everything’: dat weten we allemaal wel, maar toch gaat het vaak fout. Zo sloeg E.L. Cord de plank nogal mis door na de beurskrach van 1929 dit prototype te ontwikkelen van een absolute toplimousine, als vervanger voor de eerdere L-29. In de enorme neus huisde een V16 van ruim acht liter. Die is later nog vervangen door een V12 met vrijwel dezelfde inhoud. Daarop zat anno 1932 echt niemand te wachten. Aardigheidje: ook deze Cord, met die enorme motor, had voorwielaandrijving, net als zijn voorganger en uiteindelijke opvolger. Het zal niemand verbazen dat het bij dit ene exemplaar is gebleven. Dat is in miniatuur een mooi onderwerp voor het Nederlandse topmerk Matrix, dat de E-1 in beperkte oplage uitbrengt. Uiteraard heeft de 1:43-versie de correcte, enig bekende kleurstelling en de details en proporties kloppen perfect.

Porsche 936/81, Solido, 1:18 €50,–

In de jaren zeventig was Porsche al heel sterk in langeafstandsraces, begin jaren tachtig niet minder en we wisten toen niet wat er allemaal nog kwam. De 935 en 936 zijn speciaal ontwikkelde racewagens voor die tak van autosport, respectievelijk in Groep 5 en Groep 6, vandaar ook de naam. In 1981 was de 936 eigenlijk al een ‘oude’ racewagen, maar met een paar modificaties werd die toch ingezet in Le Mans, gesponsord door cosmeticamerk Jules. Het ging niet perfect. Dat wil zeggen: de ene 936/81 stond al na één rondje in de pits, maar deze, gereden door meervoudig winnaars Jacky Ickx en Derek Bell, leek onverwoestbaar. De motorkap is er een etmaal lang niet vanaf geweest. Uiteindelijk wonnen de routiniers met veertien(!) ronden voorsprong. Solido brengt nu in 1:18 dit prachtige model van die winnaar uit, tegen een heel aantrekkelijke prijs.

Mercedes-Benz 200T, Norev, 1:18 €93,–

Ein Mercedes-stationcar? NEIN! So was! Dat hoorde volgens de directie van ‘Das Haus’ niet bij het merk. Wie dat wilde, moest maar naar een carrosseriebouwer gaan. Binz, bijvoorbeeld. Juist daarom was de komst van deze auto medio jaren zeventig heel onverwacht. De W123-serie liep al even, toen dit ‘T-Modell’ aan het programma werd toegevoegd. De ‘T’ staat voor Tourismus und Transport, oftewel, een stationcar is niet alleen een halve bedrijfsauto, maar ook handig voor veeleisende automobilisten. De T-modellen werden een dusdanig succes dat er van de opvolgers van deze serie, de latere E-Klasse, plus andere modellen altijd een stationcar leverbaar is geweest. Norev brengt nu een prachtig model van die W123 T, modeljaar 1982. Gaaf… een goed model, waarvan ‘alles’ open kan, zodat ook het fraaie interieur te bewonderen is.

Miniatuurauto's

Volvo P179, Avenue 43, 1:43 €90,–

Iedere Volvo-liefhebber kan je vertellen dat de ‘Kattenrug’ PV444 en 544 bijna twintig jaar in productie is geweest. Maar er zijn er niet veel die weten dat er al in 1952 een prototype voor een opvolger is ontwikkeld. Dat is deze, de P179, ook wel ‘Margaret Rose’ genaamd, al is nergens te vinden wie die dame was. Volvo was te zuinig en wilde te veel bestaande onderdelen in dit model gebruiken. Daardoor is het ontwerp van Jan Wilsgaard, tja… een beetje vreemd. Het is bij één exemplaar gebleven dat gauw in het vergeethoekje is geparkeerd. Gelukkig haalt het topmerk Avenue 43 het daar nu uit en maakt er dit prachtige schaalmodel van. Dus Volvo-liefhebbers, wat houdt je tegen?

Plymouth Fury ‘Christine’, Auto World, 1:18 €113,–

Een horrorfilm met een auto in de hoofdrol, hoe bedenk je het? Dat is de film ‘Christine’ uit 1983 en de ‘hoofdpersoon’ is een rode 1958 Plymouth Fury, die een zeer eigen wil heeft. Er zijn meer schaalmodellen van die vierwielige filmster gemaakt, maar deze ‘Dirty Version’, zoals de auto in het begin van de film optreedt, in 1 op 18 is wel heel sinister.

Ga voor veel meer actueel miniatuurautonieuws naar www.namac.nl. Uiteraard is elke verzamelaar van miniatuurauto’s lid van de NAMAC!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.