Autovisie
Autovisie Video 11 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Ferrari-iconen: de F40 – Sjoerds Weetjes #279

Tsja, de Ferrari F40. Daar word je stil van. Waarom? Geef jouw reden in de reacties op. Wat doet de Ferrari F40 jou? Deel jouw favoriete moment met de F40, vergezeld met foto’s. In deze video vertellen we je alles over een van de meest legendarische supercars ooit.

F40, het staat voor Ferrari 40 jaar. Dat was op 12 maart 1987, bijna 35 jaar geleden dus. Grondlegger van het legendarische merk Enzo Ferrari kwam in 1986 met het idee om een jubileumversie ter gelegenheid van de 40e verjaardag van Ferrari als sportautofabrikant uit te brengen. Het was de allereerste keer dat de Italiaanse autobouwer met een speciale verjaardagseditie kwam.

Het was, met de wetenschap van nu, tevens de laatste keer, al bracht de fabrikant in 2016 ter gelegenheid van de 70e verjaardag de LaFerrari Aperta, de open versie van de hypercar LaFerrari uit 2013. Waar bij de F40 ontwikkeling, ontwerp en naam in het teken stond van het jubileum, daar was de LaFerrari Aperta slechts een afgeleide van de coupé met louter een ‘70’-embleem op de flank.

Immens populair

Inmiddels bestaat Ferrari precies 75 jaar. De F40 bestaat dus 35 jaar. Hij is populairder dan ooit. Stonden de prijzen van de sportcoupé twintig jaar geleden op zo’n 275.000 euro, ze naderen – afhankelijk van de historie en conditie – het tienvoudige. Waar vorig jaar nog 1,5 miljoen euro werd geboden, daar ligt de veilingprijs nu al op een miljoen meer. De F40 is dan ook een van de modellen met de grootste historische betekenis. Het was het startpunt van een serie rijdende visitekaartjes van het merk, het was de laatste auto waarmee Enzo Ferrari zich persoonlijk had bemoeid, het is de eerste auto met een topsnelheid boven de 200 mph, het is een van de extreemste Ferrari’s ooit… kortweg, de F40 is iconisch.

Serie Ferrari-iconen

In het kader van 75 jaar Ferrari lichten we in de komende afleveringen van Sjoerds Weetjes ‘recente’ supercars uit Maranello uit. Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen trapt met de F40 af.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.