Remco Slump
Remco Slump Video 25 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Er is niks sportiefs aan de Mercedes E-Klasse! En dat is juist goed

In het Amerikaanse schoolsysteem worden geen cijfers uitgedeeld, maar letters. Een E of een F wil je niet, want dan ben je gezakt. Dus had de nieuwe Mercedes E-Klasse eigenlijk A-Klasse moeten heten, want hij scoort uitstekend op ons examen.

Het zou best kunnen dat dit de laatste traditionele Mercedes E-Klasse is. De afgelopen generatie had een levenscyclus van zeven jaar, dus als we doortellen, komen we in het jaar 2030 terecht, wanneer Mercedes een volledig elektrisch merk wil zijn.

Mercedes E-Klasse als mild hybrid of plug-in hybride

Wat dat betekent voor de E-Klasse? Misschien schakelt-ie hierna over op EV-techniek. Of misschien wordt het E-Klasse-stokje overgenomen door de opvolger van de EQE. Mercedes wil er, uiteraard, niets over kwijt.

Beeldige lijnen maar kleinere kofferbak in de nieuwe Mercedes E-Klasse Estate

Van de W214, zoals de interne code van dit model luidt, komt in ieder geval geen elektrische variant, anders rijdt hij de EQE in de weg. Dat betekent dat de E-Klasse er alleen als mild hybrid of plug-in hybride is.

Twee mild hybrids: een benzine en een diesel

Bij de introductie van de Mercedes E-Klasse later dit jaar zijn vier motorversies beschikbaar. Allemaal hebben ze een 2,0-liter viercilinder turbomotor, die in de E 200 en E 220 d wordt ondersteund door een 48 Volt-boordnet.

Mercedes E-Klasse
(Afbeelding: MB)

Bij beide is de geïntegreerde startmotor/generator sterker dan voorheen, met een kortstondig beschikbare boost in vermogen van 23 pk en maar liefst 205 Nm extra koppel. De achterwielaangedreven E 200 levert 204 pk en 320 Nm.

Fan van vanillevla? Dan lust je deze twee Mercedes SLR McLarens ook wel

De E 220 d is ook als 4Matic leverbaar en komt tot 197 pk en 440 Nm. Alle E-Klasses zijn uitgerust met een negentraps 9G-Tronic-automatische transmissie.

Plug-in hybrides met 100 km elektrische range

Dat geldt dus ook voor de twee plug-in hybrides: de E 300 e en E 400 e. In die eerste ligt precies dezelfde krachtbron als in de E 200, maar dan aangevuld met een 95 pk en 440 Nm leverende elektromotor.

De Mercedes-AMG GLC 63 S is een performance-SUV met één probleem

Tellen we alle cijfers bij elkaar op, dan komen we tot een systeemvermogen van 313 pk en een totaalkoppel van 550 Nm. De E 400 e, standaard uitgerust met 4Matic, zit daar met 381 pk en 650 Nm een stuk boven, met dank aan zijn gespierdere viercilinder.

E 300 e 4Matic

Mercedes-Benz

8.5 Score

Pluspunten

  • Stil, ruim en schaamteloos comfortabel
  • Verfijnde en zuinige aandrijflijn
  • Boordevol slimme techniek

Minpunten

  • Beperkte bagageruimte plug-in hybride
  • Priegelige bediening op het stuur

De E-Klasse had eigenlijk A-Klasse moeten heten, betogen we in de inleiding van dit verhaal. Dat had ook C-Klasse kunnen zijn, waarbij de eerste letter staat voor comfort. Want als ruime, stille en zuinige kilometervreter kun je in dit segment eigenlijk niks beters kopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.