Autovisie
Autovisie Autovisie vlog 13 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

DS 3 Crossback moet DS verder vormen

DS voegt een nieuw hoofdstuk aan zijn nog verse levensverhaal toe, want het Franse premiummerk introduceert het volgende nieuwe model. Met de 3 Crossback gedoopte nieuweling breidt DS het gamma uit met weer een SUV.

DS, dat sinds enkele jaren als zelfstandig merk binnen het PSA-concern wordt neergezet, gebruikt Crossback als aanduiding voor SUV’s. De 7 Crossback ging de 3 Crossback eerder dit jaar voor, nadat het model alweer anderhalf jaar geleden werd voorgesteld. Op de 3 Crossback hoeven de geïnteresseerden niet zo lang te wachten, want de levering start begin 2019. In de loop van het jaar wordt het leveringsprogramma dan verder uitgebreid.

Volledig elektrisch

Met de 3 Crossback stapt de Franse autobouwer in een voor het merk nieuw marktsegment. De 3 in de naamgeving verklapt al dat de nieuwkomer in het zogeheten B-segment wordt gepositioneerd. Hij komt vooralsnog naast de reguliere 3 te staan, maar de driedeurs hatchback zal op termijn het veld ruimen. Recent werd het aanbod van dat succesvolle DS-model al uitgekleed. Waar de 3 de strijd aanbindt met de Volkswagen Polo, Fiat 500, Ford Fiesta en Citroën C3, daar opent de 3 Crossback de aanval op de Renault Captur, Seat Arona en Peugeot 2008.

KIJK OOK: SJOERDS WEETJES #88 – DE EXTREME DS X E-TENSE

In vergelijking met die genoemde types is de vijfpersoons 3 Crossback een stuk korter. De SUV met de codenaam ‘D 34’ meet slechts 4,12 meter. De breedte en hoogte komen tot achtereenvolgens 1,79 en 1,53 meter. Voor de technische basis zorgt een grondig herziene bodemsectie van onder andere het broedermodel Peugeot 2008, waarop komend jaar ook de Peugeot 208 en Opel Corsa verschijnen.

Het zogeheten Common Modular Platform (CMP) is tevens geschikt voor een elektrische aandrijflijn. De elektroversie van de 3 Crossback, waarin de Fransen een 136 pk sterke elektromotor met 50 kWh-batterij hangen, staat al voor 2019 op de agenda. In eerste instantie komt de SUV alleen met driecilinder benzinemotoren en een oliegestookte viercilinder.

DS-stijlelementen

Om zich in de overvolle klasse van de B-SUV’s te onderscheiden beschikt de DS 3 Crossback over een zelfstandig design, waarin de typische DS-stijlelementen tot uiting komen. Kenmerkend voor het front zijn de grote, blinkende grille en het lichtontwerp. En profil valt direct de haaievin centraal in de flank op. Het element is een verwijzing naar de driedeurs 3, maar herbergt aan de binnenzijde tevens de tweeter van de audio-installatie.

En let ook op de deurgrepen. Net als op het studiemodel DS X e-Tense liggen de klinken verborgen in de deur en komen ze alleen naar buiten wanneer de auto wordt ontgrendeld. Achter onderscheidt de 3 Crossback zich van de massa door slanke achterlichtunits, de chromen verbindingsstrip, de opvallende openingen op de hoeken en het centraal geplaatste mistachterlicht. Er zijn duidelijke overeenkomsten met de 7 Crossback, die door hetzelfde designteam volgens dezelfde filosofie is getekend.

Alcantara en nappaleder

Binnenin kleedt DS de 3 Crossback luxe aan door gebruik te maken van mooie materialen. Alcantara en nappaleder zijn er te vinden. Maar ook het ontwerp an sich is onderscheidend. Opvallend is de positie van het luchtrooster op het deurpaneel. Het is gedaan om de auto vanbinnen breder te laten ogen dan hij in werkelijkheid is. De sneltoetsen voor het infotainmentsysteem zijn in het centrale deel van het dashboard gesitueerd en de X-vorm geeft het DS-logo weer. De meeste knoppen bevinden zich rondom de versnellingspook. Een handremhevel ontbreekt, want de DS 3 Crossback is voorzien van een elektronische handrem. Om het interieur stiller te maken geeft DS de 3 Crossback dikker plaatwerk mee dan gebruikelijk en de ramen zijn eveneens dikker.

Autosalon van Parijs

De nieuwe DS 3 Crossback debuteert voor het publiek op de Autosalon van Parijs, die van 4 tot en met 14 oktober wordt gehouden. De productie van de DS nieuwste telg start kort daarna in de fabriek te Piossy, nabij Parijs.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.