Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 10 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze Audi RS 4 wist echt te overtuigen

De Audi RS 4 is een overtuigende sportsedan met een atmosferische, hoogtoerige V8 en een Quattro-systeem dat de nadruk op de achterwielen legt. Met glorieus resultaat, want de RS 4 weet zich als een echte rijdersauto te manifesteren en kon zich eindelijk meten met de BMW M3.

De Audi RS 4 veranderde in 2005 het beeld dat van het RS-label bestond. Van bloedsnelle stationwagens met explosieve turbomotoren en een eendimensionaal, steriel rijgedrag naar een serieuze sportsedan. In de neus ligt een in lengterichting geplaatste 4,2-liter V8 die via de natuurlijke weg ademt. Hij hangt vóór de vooras en deze direct ingespoten achtcilinder zou de R8 later ook krijgen. Hij draait maximaal 8250 toeren per minuut, maar smeert zijn trekkracht over breed uit. Van 430 Nm levert hij minimaal 90% daarvan tussen 2250 en 7600 toeren per minuut. De V8 is dan ook een juweel. Met veel souplesse, een scherpe gasrespons, een felle eindspurt en een moddervette soundtrack. Met een handgeschakelde zesbak om dat over te brengen op de vier wielen.

 

Hardnekkig onderstuur

De permanente vierwielaandrijving van de Audi RS 4 komt tot stand door een torsen-differentieel dat in de basis 40% van de aandrijfkrachten naar voren stuurt en de overige 60% naar achteren dirigeert. Uiteraard om het hardnekkige onderstuur van zijn voorgangers te elimineren. Bovendien kan er in extreme gevallen 80% naar de achteras vloeien. Om het gevoel te geven dat hij op het gas te sturen is.

Dominante achteras

Dat gevoel geeft de Audi RS 4 wel als je in een flauwe knik vroeg het gaspedaal vloert. Door de prachtig lineaire krachtafgifte reageert hij gecontroleerd op de rechtervoet. De kunst is om niet te hard een bocht in te duiken, want dan glijdt hij wel degelijk over zijn voorbanden. Met beleid insturen, gas erbij en dan schuift hij in neutrale balans de hoek uit, terwijl de kont dominant drukt. Een vermakelijk spel om te ervaren, doordat de RS 4 direct en nauwkeurig op de commando’s reageert. Er is zelfs stuurgevoel en met deze RS 4 liet Audi zien het fenomeen sportsedan helemaal onder de knie te hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.