Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 8 dec 2019
Leestijd: 3 minuten

Peters Proefrit: Audi RS4 Avant

De Audi RS4 Avant sloopte rond de eeuwwisseling de reputatie van M3’s, AMG’s en zelfs 911’s. Deze stationwagen was door zijn 2,7-liter V6 twin-turbo met 380 pk en 440 Nm een van de snelste straatauto’s op de markt. In deze nieuwe aflevering van Peters Proefrit raakt Peter onder de indruk van dit praktische kanon.

De Audi RS4 Avant zorgde voor een schokeffect. Rond de eeuwwisseling vond er een aardbeving plaats in het segment van de supersedans, afgetrainde coupés en raszuivere sportauto’s. Het epicentrum lag in Ingolstadt en het geweld verpletterde de concurrentie. M3’s, AMG’s en zelfs 911’s moesten op hun tellen pas als het praktische kanon van Audi ging vuren. Met de RS4 Avant bracht het merk een stationwagen met een exceptioneel talent voor snelheid. Simpelweg een van de rapste straatauto’s op de markt.

Bruut

Van de Audi RS4 Avant zijn er tussen 1999 en 2001 slechts 6030 stuks geproduceerd. Hij volgt de RS2 op en is visueel veel heftiger dan de eerste powerstation. Al is het voor velen een muisgrijze familieauto, maar de kenner weet wel beter. Die herkent hem aan de uitgebouwde wielkasten, de gapende voorbumper, de sideskirts, de diepe achterbumper met dubbele ovalen uitlaat en de 18-inch lichtmetalen. Hij staat bruut en toch elegant op zijn wielen.

Cosworth

Onder de kap is de Audi RS4 Avant allesbehalve burgerlijk. De 2,7-liter V6 met dubbele turbo werd met hulp van Audi-dochter Cosworth gefokt tot een monster. In de S4 kwam het blok tot 265 pk en 400 Nm, maar de Britse motortuners brachten dat naar 380 pk en 440 Nm. Onder meer door grotere turbo’s, twee tussenkoelers, een verstevigd binnenwerk, een beter inlaatkanaal en een aangepast uitlaattraject. Het resultaat was (en is) een ongekend acceleratievermogen. Sprinten vanuit stilstand of in de versnelling; er was weinig wat in de buurt kon blijven. De turbo’s moeten wel op toeren komen, waardoor er tussen gascommando en daadwerkelijke actie een tel zit. Het toerental moet sowieso meer dan 2700 zijn, maar dan gebeurt er ook echt wat. Tot 6000 toeren per minuut blijft het maximum koppel onverminderd aanwezig en de laatste duizend toeren tot het rode gebied zijn soms handig om een bocht nét goed uit te komen. Hij deelt geen wilde klappen uit als een bokser, maar beukt dwingend vooruit als een rugbyspeler in de scrum. De V6 sist en blaast als een woest reptiel met een gedempte huil hoger in de toeren.

Schieten

Het onderstel van de Audi RS4 Avant is behoorlijk straf geveerd maar voldoende soepel gedempt. De besturing biedt een stevige weerstand, geeft precisie en zelfs gevoel. Bocht ín kan een M3 of 911 de RS4 nog volgen en heeft de zware neus de neiging tot ondersturen. Maar zodra het gas er op kan, is er geen houden aan voor de concurrentie en spuit hij vernietigend weg. Het torsen-differentieel zorgt voor een 50/50-verdeling over beide assen en de tractie is nagenoeg onbreekbaar. Richten met het stuur en schieten met het gas. En raak is het altijd, want de toegankelijkheid van het potentieel is enorm. De nieuwprijs van ruim 100.000 euro was niet voor iedereen weggelegd, maar inmiddels is dat anders. PSTG in Huizen biedt deze game changer aan voor 27.997 euro. Een nette prijs voor het enige exemplaar dat in Nederland wordt aangeboden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.