Tijanni van Groeningen
Tijanni van Groeningen Nieuws 10 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Deze F1-coureurs kregen een limited edition

Afgelopen maandag introduceerde Honda de e Limited Edition. Het gezicht van deze uitvoering was niemand minder dan onze eigen Max Verstappen. Eerder kreeg hij een speciale editie van de Civic naar zich vernoemd.

Om het weekend goed geïnformeerd door te komen is hier een lijst van F1-coureurs die ook een eigen actiemodelletje kregen.

Mercedes A190 Edition Häkkinen

Mika Häkinnen slaagde erin om de hegemonie van Michael Schumacher – die we ook in dit lijstje terug zullen zien – te doorbreken. Dit deed de Finse coureur door in ’98 en ’99 wereldkampioen te worden.

Mercedes A-klasse Häkkinen

Als dank voor de prestaties van hem en zijn teamgenoot, David Coulthard, werden er 250 F1-edities van de Mercedes A-klasse ontworpen. Niet meteen het sportiefst ogende model dat ze hadden kunnen uitkiezen, maar desondanks werd het de hatchback-MPV combi. De ene helft werd de A190 Edition Häkkinen genoemd en de andere de A190 Edition Coulthart.

Mercedes A-klasse Häkkinen

Het verschil met een standaard exemplaar zit hem in de aankleding. Het interieur bestaat vooral uit vuurrood leer en de bestickering van het exterieur schreeuwt Mclaren-Mercedes. Ook zijn er aan deze editie twee uitlaten toegevoegd. Jammer van de standaard motor die nog steeds onder de kap ligt. Een schamele 102 pk is waar je het mee moet doen.

Infiniti FX Vettel Edition

Ook Sebastian Vettel valt wel over te halen voor wat pr-activiteiten, blijkt uit deze limited edition Infiniti FX50. Vettel is natuurlijk niet de eerste de beste coureur, dus daar moet voor uitgepakt worden. Daarom besloot Infiniti om de Vettel Edition, in tegenstelling tot Mercedes met de A-Klasse, wel van extra vermogen te voorzien.

Het model krijgt 30 pk extra ten opzichte van het basismodel, voor een totaal van 420. Daarnaast heeft hij een fractie van een seconde minder nodig om tot de 100 km/h te komen (5,6 seconden) en bovendien is hij ook nog eens een stuk lichter. Klinkt als muziek in de oren voor iedereen die zich even als Vettel wil wanen in zijn of haar Infiniti FX Vettel Edition.

In het interieur vliegen de verwijzingen naar Vettel je om de oren. Zo zit zijn naam onder andere in de hoofdsteunen geborduurd. Om voor nog meer sportiviteit te zorgen ligt er een koolstofvezel spoiler achterop die niet voor de sier is, maar 30% meer downforce levert. Koolstofvezel zie je overigens ook terug op de middenconsole. Kosten nog moeite gespaard door Infiniti.

Fiat Stilo Michael Schumacher Edition

91 overwinningen, 77 keer de snelste ronde, 155 podiumplekken en zeven wereldtitels. Een van de beste coureurs die de Formule 1 ooit gezien heeft. Daar hoort een gigant van een auto bij! Dus hier is een… Fiat Stilo Limited Edition? Ja, maar niet getreurd, hij is gebaseerd op de Stilo Abarth. En bovendien had hij hiervoor zijn naam al een keer verbonden aan een speciale versie van de Seicento, dus wat dat betreft, was dit een stap in de goede richting.

Van de Stilo Schumacher Edition werden destijds twee versies aangeboden. Een 2,4-liter vijfcilinder die 170 paarden op kan trommelen én een 1,9-liter multijet diesel met 140 pk. Daar horen natuurlijk ook wat uiterlijke verfraaiingen bij, zoals logo’s op de skirts aan de achterkant, de badge op het dashboard en de opvallende rode kleur á la Ferrari.

Niet de meest imponerende auto die je kan verwachten als je de naam Schumacher hoort vallen dus. Het model was beschikbaar in een oplage van 3500 stuks. Dus écht exclusief was hij ook niet.

Ferrari 599 GTB Fernando Alonso Edition

Hier is een auto die niet zou misstaan in het persoonlijke wagenpark van de coureurs. Dit is de 599 GTB Fernando Alonso Edition. Dit model werd geïntroduceerd om de zestigste verjaardag van de eerste Formule 1 overwinning van Ferrari te vieren.

Slechts 40 stuks van deze hyperexclusieve versie werden gebouwd. De standaard 599 had al geen tekort aan vermogen met zijn 600 pk, maar daar voegt de limited edition nog even 20 paarden aan toe.

Naast de upgrades aan de techniek van de auto, zijn er ook wat cosmetische verschillen, zoals bij speciale edities vrijwel altijd het geval is. Zo staat de handtekening van Alonso op het dashboard en is het interieur bekleed in fraai alcantara. Geen onsmakelijke bolide om je naam mee te delen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.