Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 18 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

De Lexus IS-F is de Japanse BMW M3 – Peters Proefrit

Met de Lexus IS-F ging het luxemerk van Toyota voor het eerst de strijd direct aan met de Audi RS 4, BMW M3 en Mercedes-Benz C 63 AMG. Uit deze aflevering van Peters Proefrit blijkt dat hij op sommige vlakken zelfs wist te winnen.

De Lexus IS-F is een in Japan gebouwde sportsedan op basis van de tweede generatie IS. Hij werd onthuld op de autoshow van Detroit in 2007 en uim een jaar later startte de levering in Europa. Het was de eerste auto van het F-label en hij kon de concurrentie met de Duitse sporters prima aan. Met een 5,0-liter V8 die door specialisten van Toyota en Yamaha onder handen werd genomen. Daardoor kwam er 423 pk en 505 Nm uit de atmosferische achtcilinder om dat via een achttraps automaat met koppelomvormer naar de achterwielen te sturen.

Haantjes

In vergelijking met de gewone versie kreeg de Lexus IS-F een verhoogde motorkap om de V8 te kunnen huisvesten, uitgebouwde wielkasten omdat hij vóór een grotere spoorbreedte had en gestapelde uitlaatmonden om op te vallen. Die visuele branie was nodig om het correcte Lexus meer persoonlijkheid te geven in het haantjessegment.

F1-circuit

Maar de Lexus IS-F is veel meer dan een bodykit en een dikke motor. De F verwijst naar het voormalige F1-circuit Fuji Speedway waar hij zijn ontwikkelingstijd doorbracht en dat eigendom is van Toyota. De wielophanging van de IS werd grondig aangepast met andere veren, stuggere dempers, hardere rubbers en gewijzigde wielgeometrie. Het resultaat is een strak geveerd onderstel met een demping die genoeg voorspelbaarheid en comfort in rijgedrag brengt. De besturing is wat indirect en mist scherpte, maar de neus reageert prima op de input.

Gijzeling

De V8 van de Lexus IS-F is een woesteling met een furieus geluid vanaf 3600 toeren per minuut als er een klep opengaat. Dat gaat de V8 door het tweede, ruimere inlaatkanaal ademen en wordt hij levendiger. Vervolgens hangt hij fel aan het gas en vliegt door naar 6600 toeren per minuut. Daar legt de achtbak rap de volgende versnelling erin en begint de run opnieuw. Met flippers aan het stuur zijn de schakelacties ook zelf te initiëren. Zo vormt de IS-F een complete sportsedan van een label dat in het door CO2-eisen gegijzelde Europa nooit echt tot wasdom heeft kunnen komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.