Tijanni van Groeningen
Tijanni van Groeningen Video 13 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

De Lightyear 0: Een zonnesteek voor Tesla? – Review

De Lightyear 0 is meer dan alleen ‘die zonneauto’. Het is de eerste personenwagen die volledig op minimaal energieverbruik is toegespitst. Eindelijk mogen we er mee op pad.

Voor wie de lieve somma van 302.500 euro overheeft voor één van de nog geen duizend exemplaren van de Lightyear 0, zit de winst ‘m vooral in de wetenschap dat je elke dag in een auto kunt stappen waarvan je zeker weet dat die een minimale impact op de wereld heeft.

625 kilometer WLTP

Hoewel de zon elke seconde genoeg energie produceert om voor jaren aan de behoeften van de mensheid te voldoen, is het helaas niet zo eenvoudig om alles daarvan op te vangen. De vijf vierkante meter zonnepanelen op de zonneauto Lightyear 0, kunnen onder ideale omstandigheden iets meer dan één kilowatt aan elektrische energie produceren. Daarmee druppelt het 60 kWh-accupakket slechts gestaag vol. De reden dat de 0 er toch baat bij heeft, is dat hij met elke ‘gratis’ watt zeer spaarzaam omgaat en daarom tot 70 kilometer actieradius per dag aan de zon kan onttrekken. Uiteraard is het ook mogelijk om de Lightyear met een gewone laadkabel (tot 22 kW) of een snellader (tot 50 kW) van energie te voorzien.

Lightyear Zero

Is het 60 kWh-accupakket eenmaal vol, dan kan de Lightyear er volgens de WLTP-meetmethode 625 kilometer mee afleggen. Fors meer dan de gemiddelde EV. Dankzij zijn druppelvorm en smalle banden snijdt de Lightyear moeiteloos door de lucht. Als eerste productieauto ter wereld maakt de 0 voorts gebruik van vier elektromotoren die in de wielen zijn geïntegreerd, waardoor transmissieverliezen tot nul zijn gereduceerd. Ook maakt deze aanpak veel ruimte vrij in de rest van de auto en je profiteert van de extra grip van vierwielaandrijving. Elke motor heeft zijn eigen omvormer, die in samenspel met de motoren is ontwikkeld om het verbruik te minimaliseren.

De Lightyear 0 heeft bescheiden prestaties

Een ultrazuinige EV als de Lightyear 0 kan alleen tot stand komen door genoegen te nemen met bescheiden dynamische prestaties. Alleen dan kun je zulke smalle elektromotoren gebruiken, alsook een licht uitgevoerd elektrisch systeem en minimale koeling van elektrische componenten en accu. Dat beperkt niet alleen het elektrisch verbruik, maar ook het gewicht van de auto. De 0 is overwegend uit aluminium opgetrokken met enkele koolstofvezel-onderdelen.

Lightyear Zero

Met een lengte van 5,083 meter en een breedte van bijna twee meter is de Lightyear 0 geen kleine jongen. Voorin is de zit laag, maar comfortabel. Het zicht rondom is wel even wennen, omdat je moet vertrouwen op drie beeldschermen in plaats van spiegels. Achterin is qua breedte plek voor drie, maar de zitting is sterk naar achteren gekanteld en de leuning juist rechtop om tussen het aflopende dak en de accu te passen. Het is te doen, maar niet ideaal. De bagageruimte is wel fors door zijn lange vorm en neerklapbare achterbankleuning.

Minimale impact op de wereld

Het lukte ons bij een korte testrit rondom de fabriek wel om het fabrieksverbruik van 10,5 kWh per 100 kilometer te realiseren. Maar de omstandigheden waren dan ook ideaal.

Voorafgaand aan de eerste leveringen in december is Lightyear nu nog bezig met de puntjes op de i van de 0 te zetten. Dat is ook wel nodig, want de besturing voelt nog te zwaar en iets meer meegevendheid van het onderstel kan ook geen kwaad. Ook de geluidsisolatie moet beter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.