Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 14 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Hyperexclusieve Porsche 935 op zoek naar een nieuwe eigenaar

Nog deze maand gaat er een Porsche 935 onder de hamer. Veilinghuis Gooding & Company heeft de eer een exemplaar van een Amerikaanse Porsche-verzamelaar te verkopen. De verwachte verkoopprijs? Natuurlijk boven de nieuwprijs.

Het was de zeventigste verjaardag van Porsche dat voor de Motorsport-afdeling aanleiding was om met een speciale jubileumeditie te komen. Het werd na lange studies een moderne interpretatie van de beroemde Moby Dick-racewagen uit de jaren zeventig. De Duitse autobouwer presenteerde de coupé zonder racelicentie op zijn verjaardagsfeest op Laguna Seca (Monterey) in de zomer van 2018. De 77 beschikbare exemplaren waren direct vergeven.

Auto voor trackdays

Waar Porsche dacht dat vooral de raceteams de 935 zouden kopen, bleken het relatief veel particulieren te zijn. Een deel van die verzamelaars en beleggers kregen een auto waarvan ze eigenlijk niet wisten hoe daar mee om te gaan.

Porsche 935

Het was geen model voor de openbare weg en ook geen circuitauto voor raceklasses. Porsche Motorsport bouwde de 935 als auto voor trackdays, zoals veel sportwagenmerken doen. Tijdens exclusieve evenementen kan er dan met de auto worden gereden, als de koper geen eigen circuit bezit.

Geen circuitervaring

Het exemplaar dat Gooding & Company gaat aanbieden, heeft nooit het circuit gezien. De eigenaar vond het of zonde voor de auto of hij heeft er geen tijd voor gehad. Feit is dat de auto nu dik drie jaar later van de hand wordt gedaan. De reden is onbekend. Gooding geeft aan dat de huidige eigenaar een bekende Porsche-verzamelaar is. Lees onder de foto’s verder

Hij kreeg destijds nummer 49 van de slechts 77 beschikbare exemplaren toebedeeld. Sinds de auto in bezit is, is er niets met de auto gedaan. Hij bevindt zich onveranderd in de aflevermodus. De transportbanden zitten er nog onder en alle spullen om met de auto te rijden, zitten nieuw in de doos. Lees onder de foto’s verder

De koper heeft destijds wel de moeite gedaan om de auto met 700 pk sterke 3,8 liter boxermotor in een speciale aankleding uit te laten voeren, al was dat geregeld na één telefoontje met de verkoopafdeling van Porsche Motorsport. De klant koos voor de livery van Ted Field’s Interscope Racing Team. Andere opties voor de carrosserie-aankleding waren onder andere Gulf, Martini of naakt carbon.

Het prijskaartje af fabriek was – belastingvrij – 701.948 euro. Een gekke prijs? Welnee, want opgebouwd uit de getallen 70 en 1948 vanwege het respectievelijk 70-jarig bestaan en oprichtingsjaar 1948. De verwachte prijs van de auto op de veiling van Gooding & Company is 1.000.000 tot 1.500.000 dollar, in euro’s met huidige wisselkoers gelijk.

Video Porsche 935 in detail

Benieuwd naar het verhaal achter de Porsche 935, kijk dan onderstaande aflevering van Sjoerds Weetjes. Daarin vertelt Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen je hoe Porsche Motorsport op het idee van de trackauto kwam, hoe de auto is opgebouwd en wat de technische basis van het model is.

Video Porsche 911 GT2 RS Clubsport

Door de grote belangstelling voor de Porsche 935 bedacht de autosportdivisie van de Duitse sportwagenbouwer een nieuwe circuitauto voor trackdays, de Porsche 911 GT2 RS Clubsport. Wat dat voor auto is, hoor en zie je exclusief in onderstaande video.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.