Opnieuw dé budgetauto? – Dacia Sandero (2021) – Review
Bijna elke nieuwe auto die je ziet is een lease-auto. Maar als er één auto nog wel door particulieren nieuw wordt gekocht, is het wel de Dacia Sandero. Kan deze derde generatie dat succes voortzetten?
De Dacia Sandero is om verschillende redenen populair, maar vooral omdat-ie zo veel auto biedt voor weinig geld. De Sandero past in het b-segment en is qua ruimte vergelijkbaar met auto’s als de Renault Clio en Volkswagen Polo. Maar waar die auto’s je tegenwoordig bijna 20 mille kosten, is de Sandero veel goedkoper. Deze derde generatie is ietsje duurder dan z’n voorganger, maar begint alsnog vanaf slechts 13.490 euro. Hieronder vertellen we je alles over verschillende uitvoeringen, aandrijflijnen en uitrustingsniveau’s.
Twee varianten
De nieuwe Sandero is er in twee varianten: een normale hatchback of de inmiddels bekende Stepway-variant. Eerstgenoemde begint bij 13.490 euro, de Stepway is er vanaf 16.290 euro. Dat prijsverschil is redelijk groot, maar dat is te rechtvaardigen door een strakker design, een beter interieur en een nieuw onderstel,
Qua aandrijflijn is er weinig te kiezen, want Dacia levert de nieuwe Sandero in ons land als TCe 90 of TCe 100 Bi-Fuel. Laatstgenoemde is daarbij het meest interessant. Die biedt door de toevoeging van een lpg-tank een groter rijbereik (zo’n 1300 km op papier), meer vermogen en door de lagere CO2-uitstoot een lagere vanafpijs. De prijslijst ziet er dan als volgt uit.
Sandero
TCe 100 Bi-Fuel Essential: 13.490 euro
TCe 100 Bi-Fuel Comfort: 15.090 euro
TCe 90 Essential: 13.990 euro
TCe 90 Comfort: 15.590 euro
Sandero Stepway
TCe 100 Bi-Fuel Essential: 16.290 euro
TCe 100 Bi-Fuel Comfort: 17.490 euro
TCe 90 Essential: 16.790 euro
TCe 90 Comfort: 17.990 euro
Automatische transmissie
In alle gevallen is de driecilinder-motor uit de Sandero dan gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak. Wie een automaat in de vorm van een cvt wil kan daarvoor kiezen, maar betaalt dan meer (+ 2400 euro) door de hoge CO2-uitstoot die door de tranmissie wordt veroorzaakt. Bovendien is de cvt enkel verkrijgbaar in combinatie met de TCe 90.
Heb je je carrosserie- en motorkeuze gemaakt, dan kun je dus kiezen tussen twee uitrustingsniveau’s, de Essential of Comfort. Beide niveau’s heten dan wel hetzelfde, ze bieden een andere uitrusting voor de twee Sandero-types. Ga je voor de Essential in combinatie met de reguliere Sandero, dan krijg je een kale auto, met bijvoorbeeld geen airconditioning. Dit behoort wel tot de belangrijkste standaarduitrusting:
- Automatisch noodremhulpsysteem
- Automatische noodoproep bij ongeval
- Cruise control en begrenzer
- Boordcomputer met lcd-scherm
- Start-stop-systeem
- Led-verlichting
- Lichtsensor
- Elektrische ramen voor
Wil je bijvoorbeeld alleen airconditioning toevoegen aan die basisuitrusting, dan kan dat voor 500 euro. Wil je graag ook een multimediascherm, elektrische ramen achter, verwarmbare buitenspiegels, een armsteun, een in diepte verstelbaar stuurwiel en een leren stuur, dan kun je ‘t beste voor de duurdere Comfort gaan. Die auto heeft dan eigenlijk alles wat de Dacia-klant wenst, en misschien wel meer.
Bestel je de Stepway, dan krijg je wél airconditioning vanaf de Essential-uitvoering. Ook een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel en de armsteun uit de reguliere Sandero Comfort horen dan tot de standaarduitrusting. Kies je voor de Comfort in combinatie met de Stepway, dan krijg je elektronische klimaatcontrole, een in hoogte en diepte verstelbaar stuur, modulaire dakdragers en een dashboard met textiel inleg. Wil je weten hoe duur je een Dacia Sandero kunt maken? Lees dan verder in dit artikel.
Lees ook:
Ook interessant
-
Audi A6 e-tron met enorme range gaat het BMW i5 moeilijk maken
-
EV vs. brandstofmotor: welke Mini Cooper S(E) is sneller?
-
Deze Lancia was niet gepland, maar wel gewenst | Sjoerds Weetjes 428
-
Nieuwe heup voor de Volvo XC90: kan hij er nu weer tegenaan?
-
Deze betaalbare occasions zijn zeer capabele offroaders
-
Waarom Jos zijn Matra Jet 6 na 44 jaar nog steeds heeft
-
Volkswagen die zelfs Duitsers niet kennen | Sjoerds Weetjes 427
-
Je raadt nooit welk merk deze Abarth 124 Spider bouwde | Sjoerds Weetjes 426
-
De Aston Martin Vantage is nu volwassen, maar niet minder speels
-
Nieuw Frans merk toont plots een van de goedkoopste elektrische auto’s
-
BMW M4 CS vs. Ford Mustang Dark Horse: welke is de beste?
-
Rob bouwde een ultieme sleeper: Nissan Figaro met turbo!