Coen Grutters
Coen Grutters Video 30 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Met de enige Citroën Oli ter wereld zetten we Amsterdam op z’n kop

Met een conceptcar de openbare weg op, dat is een tamelijk unieke ervaring. Deze studiemodellen zijn zelden voorzien van een serieuze aandrijflijn. Anders is dat bij de Citroën Oli. Een eigenaardig conceptcar en Autovisie heeft de sleutels gekregen.

Voorzichtigheid is geboden, want er is welgeteld één exemplaar van de Citroën Oli gebouwd. Het merk wil ermee aantonen dat het – in tijden van alsmaar zwaarder en duurder wordende auto’s – ook anders kan. Citroën gaat back to basic, wat gewicht én kosten moet besparen.

Innovatieve ideeën van de Citroën Oli

Zo zou de conceptcar vederlicht moeten zijn, heeft-ie geen eigen infotainmentsysteem en zijn, net als bij de Citroën Ami (die er ook als buggy is), de deuren aan beide kanten hetzelfde. In een ellenlang persbericht kleedt het merk deze informatie aan met al zijn idealen en ambitieuze ideeën. Het merk denkt bijvoorbeeld dat je eigen smartphone voldoet als infotainmentsysteem en door samengeperst karton te gebruiken voor onder meer dakpanelen, zou het gewicht uiteindelijk op slechts 1.000 kilogram uit moeten komen.

Citroën Ami kantelt in wereldberoemde hairpin

In veel gevallen is het vooralsnog bij ideeën gebleven. Zo werkt het ‘bring your own device’-infotainmentsysteem op dit moment nog niet en zal deze conceptcar vermoedelijk nog wel wat pondjes moeten verliezen om op zijn streefgewicht te komen. Dit is van belang om de geclaimde actieradius waar te kunnen maken. Het merk stelt namelijk dat de Citroën Oli met slechts een 40 kWh-accupakket een bereik van 400 kilometer zou hebben.

Hoe rijdt een conceptcar?

Hoewel nog niet alles werkt zoals Citroën het voor ogen heeft, moeten we toegeven: de ideeën zijn leuk. De kans om een uitgebreide proefrit met de Citroën Oli te maken, grijpen we dan ook met beide handen aan.

Want hoe is dat nou, rijden in een conceptcar? Nou, anders dan in je alledaagse productieauto en dat merk je. De gordels dienen meer ter decoratie, de stuurbekleding is kwetsbaar en de 3D-geprinte stoelen ogen veel comfortabeler dan ze in werkelijkheid zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.