Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 30 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Met deze 5 trucjes haal je sneller je rijbewijs

Oefenen met rijden, de regels en borden uit je hoofd leren en je zenuwen onder controle houden. Het is allemaal belangrijk als jij je rijbewijs wil halen. Er zijn echter ook trucjes waarmee jij je kansen vergroot.

Verzekeringsmaatschappij FBTO deed onderzoek naar de cijfers van het CBR en het slagingspercentage van rijscholen. En wat blijkt, door deze vijf tips is de kans (iets) groter dat je je rij-examen haalt.

Met deze vijf trucjes haal je sneller je rijbewijs

1. Kies een rijschool in Stichtse Vecht

Wellicht heb je er nog nooit van gehoord, de gemeente Stichtse Vecht. Bij rijscholen in de Utrechtse gemeente slaagden echter de meesten kandidaten (tussen oktober 2020 en september 2021). Het slagingspercentage inclusief herexamens ligt bij rijscholen uit de gemeente op 68,9 procent. Het landelijk gemiddelde ligt op 52,5 procent.

Steeds meer jongeren kruipen zonder rijbewijs achter het stuur

Ook bij rijscholen in de gemeente Hellendoorn (65,2 procent) en Eersel (64,8 procent) ligt het slagingspercentage voor je rijbewijs erg hoog. In Maassluis (35,8 procent), Capelle aan den IJssel (35,9 procent) en Schiedam (36,5 procent) is de kans op slagen bij een lokale rijschool relatief klein.

2. Rijd af in Maastricht

Onder de 54 examencentra van het CBR in Nederland zijn grote verschillen in de slagingspercentages. In de gemeente Maastricht waren kandidaten het succesvolst. 64,1 procent van de leerlingen slaagde hier. Ook in Assen (62,4 procent) en Stein (61,8 procent) ligt het slagingspercentage hoog.

3. Ga op voor je rijbewijs rond 9.00 en 10.00 uur

Uit onderzoek van Verkeerspro uit 2014 en 2015 blijkt de ochtend het beste moment om af te rijden. Rond 9.00 of 10.00 uur slaagde namelijk ruim 52 procent van de kandidaten. Dat is meer dan het gemiddelde slagings­percentage. Dit lag toen op 49,6 procent. Of dit anno 2022 ook zo is, is niet bekend. Het CBR heeft deze gegevens namelijk niet, zo stelt FBTO.

4. Ga op voor je rijbewijs in de kerst- of meivakantie

Uit de cijfers van oktober 2014 tot en met december 2019 blijkt dat de kerst- en meivakantie de beste periode voor een rijexamen is. In week 52 en week 1 slagen er namelijk meer mensen. Het gaat hier wel om kleine verschillen. In week 1 2,0 procent en week 52 2,4 procent meer ten opzichte van het gemiddelde.

5. Kies een rijschool die in de jaren 80 is opgericht

Rijscholen die in de jaren 80 zijn opgericht hebben relatief de hoogste slagings­percentages. Kandidaten slagen bij rijscholen uit de tijd van Back to the Future 11,7 procent vaker dan landelijk gemiddeld. Bij jonge rijscholen, die na 2010 zijn opgericht, ligt het slagingspercentage 5,6 procent lager dan gemiddeld.

Deze occasion wil je: Mazda 626, de vergeten jaren 80 coupé

Disclaimer: ga er niet zomaar vanuit dat als je alle tips van hierboven overneemt, je zomaar slaagt. Je moet nog altijd zelf op het asfalt laten zien dat je een rijbewijs verdient. Maar vrees sowieso niet in Nederland: je leeft namelijk in het minst stressvolle land om een rijbewijs te halen:

Nederland is het minst stressvolle land van Europa om je rijbewijs te halen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.