Dries van den Elzen
Dries van den Elzen Video 15 feb 2022
Leestijd: 1 minuut

Biedt de Audi A8 in deze luxe-klasse nog genoeg? – Review

Sinds de introductie in 2018 zijn er amper 200 Audi’s A8 op kenteken gezet. Audi kent in deze klasse een lange traditie van strakke en bescheiden vormgeving, waardoor de eerste generaties in de juiste kleur en met de juiste wielen, vandaag de dag beeldschone klassieker-to-be zijn. Maar ze zijn ook wat anoniem, dus het is de vraag of de doelgroep erop zit te wachten. Audi doet in elk geval een kleine knieval door de grille voor het facelift model nog ietsje groter te maken, van ietsje meer glimmend chroom te voorzien, en te flankeren met nieuwe koplampen. Met een nieuw S-Line pakket is de rest van de auto ook in een wat meer aansprekend pak te hijsen.

Importeur Pon haalt slechts twee varianten van de A8 naar Nederland. Er zijn V6 modellen met (mild hybrid) benzine- en dieseltechniek, maar wij krijgen uitsluitend de volvette 571 pk S8 met biturbo vierliter V8 van 193.885 euro (zie kader), of de 462 pk plug-in hybride. Laatstgenoemde kreeg een nieuw accupakket met prismatische- in plaats van buidelcellen, waardoor de inhoud toenam van 14,1 tot 17,9 kWh (netto). Goed voor zo’n 50 kilometer elektrische actieradius (binnen de bebouwde kom), maar vooral een papieren CO2-emissie van slechts 45 g/km die in Nederland garant staat voor een aantrekkelijke vanafprijs van 124.145 euro.

Nuchter bekeken

Je levert iets aan bagageruimte en laadvermogen in ten opzichte van de modellen zonder accupakket onder de kofferbakvloer, maar da’s in deze klasse geen halszaak. Wel jammer dat het zeer geavanceerde cameragestuurde onderstel met variabele rolstabi’s vanwege de accu niet onder de ’60 TFSI e quattro’ past. Wat overblijft is een auto waar nuchter bekeken natuurlijk hélemaal niets op aan te merken valt, maar of dat in deze klasse genoeg is? Kijk de video voor het antwoord op deze vraag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.