Jaco Bijlsma
Jaco Bijlsma Video 28 nov 2020

Beter dan een Rolls: rijden met de nieuwe Mercedes-Benz S-Klasse

De grootste Mercedes-Benz is sinds jaar en dag niet alleen de vaandeldrager van het merk maar de S-Klasse is ook de auto die aanspraak maakt op de titel beste auto ter wereld.

Vingerafdrukscanner

Is de deze nieuwe S-Klasse dat ook? Hij is in elk geval helemaal nieuw, maar is wel weer gebaseerd op een doorontwikkeling van bestaande architectuur. Als eerste is de S-Klasse leverbaar met twee diesels, de S 350d en S400d en twee benzinemotoren. Wij reden met de S500 en er is ook S450. Behalve de instapper, de S 350d die 130.682 euro moet kosten, heeft elke S-Klasse vierwielaandrijving. Ook de 9 traps G-Tronic automaat is altijd aan boord. De achterwielbesturing die tot 10 graden wieluitslag heeft, is een optie. Wel standaard is luchtvering, MBUX entertainment, vingerafdrukscanner en veel meer is standaard. Maarrr er is natuurlijk ook een heel lange optielijst.

Futuristische kijkdoos

Maar waar verlegt deze S-Klasse nu de grenzen mee? Met een MBUX-systeem dat nu écht werkt. Het was de eerste auto die onze commando’s ook de eerste keer gelijk begreep. Een ander opzienbarende feature is het 3D-dashboard. Dat zit in een breedbeeld display direct voor je stuur. Je kijkt in een soort high-definition kijkdoos van de toekomst. Nog niet eerder vertoond, ook niet bij veel duurdere concurrenten als Bentley en Rolls Royce.  Hetzelfde geldt voor de Head Up Display, want die maakt van de hele vooruit zo’n beetje een display. Het systeem projecteert grote pijlen op het wegdek en geeft heel veel informatie. Zoveel dat je dat soms als too much ervaart. Want je hebt in die futuristische 3D-kijkdoos navigatie, op de centrale grote display én in de head-up display.

Rijden is glijden

Rolls-Royce raakt zijn patent op de term Waften kwijt aan deze S-Klasse. Dat extreem comfortabele, superzachte, deinende veercomfort dat Rolls-Royce als enige claimde heeft deze S-Klasse ook zeker. De stoelen met actieve lendensteun die tegendruk geven in een bocht, de massage-functies maken pamperen het grote Unique Selling Point van deze Super klasse. Heel kleine minpuntjes zijn de automaat die ondanks de mild-hybrid assistentie niet altijd schokvrij van start weet te gaan. Mercedes-Benz S-klasse Sedan

De beste auto ter wereld?

Als je de Mercedes S-Klasse vergelijkt met Rolls-Royce en Bentley wel. Want hij heeft niet alleen meer state-of-the-art techniek aan boord met al die geavanceerde displays en rijassistenten ook de rijervaring en bouwkwaliteit is absoluut vergelijkbaar topniveau. Bovendien is hij qua techniek vooruitstrevender dan eerdergenoemde Britse aristocratische merken. Zo komt er begin volgende jaar een plug-in hybride die de grenzen weer verlegt als het gaat over elektrische autonomie: hij kan 100 km op elektropower rijden. Kom daar maar eens om bij die traditionele Britten. Voor een veel lagere prijs. Want de S500 Lang die wij reden kostte in de opties nog geen 190 mille, ‘standaard’ kost hij dik 150.000 euro. Een nieuwe Rolls-Royce Ghost kost bijna vier ton.

 

 

 

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Beter dan een Rolls: rijden met de nieuwe Mercedes-Benz S-Klasse
Sluiten