Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Sjoerds Weetjes 21 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze onderdelen hebben het ontwerp van het merklogo | Sjoerds Weetjes 344

De heren en dames auto-ontwerpers zijn altijd wel in voor een stilistisch grapje, en dan hebben we het niet over zwarte a-stijlen, gescheiden lichtunits of verzonken deurgrepen. Nee, ze verstoppen maar al te graag zogeheten Easter egg in een auto. Bijvoorbeeld auto-onderdelen in de vorm van het logo.

Voor deze aflevering van Sjoerds Weetjes koos Sjoerd een handvol auto’s waarbij de designafdeling het merkwapen heeft gebruikt om een functioneel item een persoonlijke touch te geven.

Deze auto-onderdelen hebben het ontwerp van het merklogo

Een Easter egg heeft zowat elke auto wel. Denk aan de spin naast de vulopening van de brandstoftank in de Fiat 500X. Een spin die nota bene ‘ciao’ zegt. Of denk aan de vermelding 100 in de koplampen van de eerste generatie Ford GT ter gelegenheid van de 100e verjaardag van Ford. Of de Willys-Jeep in de voorruit van de Jeep Cherokee, waar Jaguar de viervoeter in de voorruit van de E-Pace toepast.

Of het merkwapen als derde remlicht op de Dodge Viper en Cadillac Allante. Of de skyline van Turijn op het dashboard van de Fiat 500. Of het Zweeds vlaggetje in de sierlijst van de tweede generatie Volvo XC60. Het zijn allemaal grappige elementen, die verder totaal geen functie hebben. Het auto-onderdeel geeft gewoon het speelse gedrag van de ontwerpafdeling aan.

Easter egg

De in deze aflevering van Sjoerds Weetjes aangehaalde voorbeelden zijn geselecteerd op het thema merkwapen. De designers verwerkten voor een bepaald auto-onderdeel het eigen familiewapen in het ontwerp. De afbeelding van het logo is weliswaar grappig en zelfs overbodig, maar altijd functioneel ingezet.

Daarmee wijken de Easter eggs af van een simpele afbeelding van een skyline of 4×4-parcours op een rubber matje in een bergvak of op een sierlijst. Sjoerd noemt ze niet allemaal. Hij maakt een willekeurige selectie. Mogelijk heb je eerder naar de auto’s staan kijken en viel het je niet op. Nu je het na het zien van de video weet, zal je altijd het merkwapen in het auto-onderdeel blijven zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.