Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 19 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Audi S3: de Audi die massaal werd gekopieerd

De Audi S3 zette een trend die massaal gevolgd werd. Een luxe, bloedsnelle hot hatch met vierwielaandrijving.

De Audi S3 was de eerste hatchback met het S-label in de grille. Met vierwielaandrijving uiteraard. Hij inspireerde andere merken, want indirect stond de S3 aan de wieg van de compacte kanonnen die tegenwoordig zo populair zijn. Uit eigen gelederen de (R)S3, maar ook aan die van de Mercedes-AMG A 45 S, de BMW M135i en de Volkswagen Golf R. Bloedsnelle, maar ook luxe hatchbacks met vierwielaandrijving. De sportklasse bóven de volksere GTI’s kreeg voor het eerst gestalte door deze Audi. Hij kwam in 1999 op de markt en werd vier jaar lang geleverd.

Effectief

Onder de motorkap van de Audi S3 ligt de veel toegepaste 1,8-liter twintigkleps turbomotor. Eerst leverde die 210 pk, maar na de vernieuwingsronde steeg dat naar 225 pk en 280 Nm. Met een handgeschakelde zesbak en vierwielaandrijving om het nieuwe recept de juiste smaaksensaties te geven. De elektronisch aangestuurde lamellenkoppeling maakt de S3 in de basis een voorwielaandrijver, maar de achteras springt bij als de vooras grip verliest. De Haldex-koppeling werkt effectief en snel, waardoor de voorbanden niet de kans krijgen om door te slippen. Dan vloeit er direct vermogen naar achteren zonder dat je de kont voelt drukken.

De eerste

De Audi S3 is niet zomaar een A3 met een krachtigere motor. De manier waarop de viercilinder presteert is weliswaar niet aanstekelijk met een sonore brom. Aan snelheid ontbreekt het echter niet. Hij zet bij 3000 toeren per minuut fors aan en haalt door tot 7000 toeren per minuut. De zesbak schakelt met korte slagen en nauwkeurig, waardoor je altijd trefzeker bent. Dat geldt eigenlijk voor zijn totale karakter. Veel vermogen, waarmee je altijd all-in durft te spelen door zijn vierwielaandrijving. Een concept dat velen hebben gevolgd in deze compacte klasse. Maar het begon eind jaren negentig met deze S3.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.