Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 13 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Alfa Romeo 156 GTA bracht de glans (even) terug

De Alfa Romeo 156 GTA is een bloedmooie sportsedan die deels met de hand werd gebouwd en een door Maserati bewerkte V6 heeft. Het befaamde Busso-blok. In deze nieuwe aflevering van Peters Proefrit de prachtige Alfaman die het merk weer even liet schitteren.

De Alfa Romeo 156 GTA is vanaf 2002 geleverd en rolde van een andere productielijn dan de gewone 156’s. Deze GTA werd zelfs deels met de hand afgebouwd en voorzien van een door Maserati bewerkte variant van de klassieke Busso-motor. In totaal zijn er een kleine 2000 exemplaren van de sedan gemaakt en minder dan 1700 stuks van de 50 kilo zwaardere stationwagen.

Hartverwarmend

In de zoektocht naar meer koppel bij lage toeren voor de Alfa Romeo 156 GTA werd de 3,0-liter V6 uit de bestaande Alfa’s bewerkt. Hij kreeg een langere slag en de inhoud nam toe tot 3,2-liter. De V6 is een bezienswaardigheid onder de kap. De prachtig verchroomde inlaatpijpen liggen daar verleidelijk over het blok gedrapeerd. Vanaf 1000 toeren per minuut trekt hij al hard om boven 4000 pas echt los te komen. Dan spurt de V6 in een streep door naar het rood bij het getal 7 in de toerenteller. De reactie op het gaspedaal is hartverwarmend direct en de klanken die eruit komen zijn waanzinnig mooi. Duister en dreigend bij weinig inspanning, terwijl de eindsprint naar de begrenzer begeleid wordt met een zwoele roffel.

Niet lichter

De A in GTA staat trouwens voor Alleggerita, maar lichter was de Alfa Romeo 156 GTA niet. Hij woog zelfs 55 kg meer dan de 156 2.5 V6, maar met 1410 kg voelt hij alsnog lichtvoetig en beweeglijk aan. Dat komt voor een belangrijk deel door de extreem directe besturing. Er zijn slechts 1,75 omwentelingen nodig van uitslag tot uitslag! Vrijwel alle bochten zijn met een kwart verdraaiing te ronden. Hij is weliswaar iets te sterk bekrachtigd, maar messcherp, vol met gevoel en door de snelle reactie wordt de 156 een verlengstuk van je lichaam. Afremmen, lijn bepalen en gáán. Het is een aanvallend afgestelde voorwielaandrijver die bij het ingaan van de bocht een lichte neiging tot overstuur heeft om makkelijk van richting te veranderen. Dan kan het gas erop met eventueel een beetje tegenstuur om hem op te vangen.

Tijdloos

Ondertussen houden de prachtige sportstoelen in de Alfa Romeo 156 GTA je uitstekend op de plek. De harde vulling van de leren zetels in combinatie met het straffe onderstel maken het wel een stugge rijbeleving. Maar daardoor vergeet je nooit met een GTA onderweg te zijn. En anders is een blik op het schitterende koetswerk genoeg. De uitgeklopte spatborden, de tijdloos fraaie wielen en de gespierde bodykit scherpen de prachtige basislijnen van de 156 aan. Het is dan ook een sportsedan die door zijn looks, zeldzaamheid en prestaties de GTA-badge helemaal waard is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.