Stijn Kuster
Stijn Kuster Test 19 apr 2024
Leestijd: 1 minuut

Dit is het daadwerkelijke verbruik van de Mini Countryman

Autovisie test niet alleen elektrische auto’s op hun actieradius en verbruik, ook bij benzine en hybride auto’s meten we wat ze in praktijk verbruiken. Ditmaal testen we hoe zuinig de nieuwste Mini Countryman is.

Het verschil tussen de fabrieksopgave en het daadwerkelijke verbruik is bij sommige auto’s groot. Om deze reden test Autovisie het echte gemiddelde verbruik in de praktijk met bijvoorbeeld airco en radio aan. Zo weet jij beter hoe zuinig de auto echt is.

Mini Countryman

Autovisie rijdt de Mini Countryman in de C-uitvoering. Dit betekent dat er een 1,5-liter driecilinder onder de motorkap ligt die met behulp van een turbo en een forse 48V mild-hybride starter/generator 170 pk levert. Het maximale koppel bedraagt 280 Nm.

De Skoda Kodiaq is zó ruim dat je erin kunt verdwalen

De Mini Countryman heeft energielabel C en verbruikt volgens de WLTP-meetmethode 6,1 liter per 100 kilometer. Hiermee heeft de auto een actieradius van 738 kilometer.

Het daadwerkelijke verbruik

Mini’s zijn mede door de rechtopstaande ruit vaak vrij rumoerig op hoge snelheid, maar in deze Countryman was het bandengeruis ook duidelijk aanwezig. Van de onbalans van de driecilinder merk je niets. De Mini ontkoppelt niet bij gas los. Integendeel: de auto wordt sterk afgeremd door het hybridesysteem dat remenergie terugwint. 

Verbruik en milieuMini
WLTP-verbruik gemiddeld6,1 l/100 km
Testverbruik gemiddeld5,9 l/100 km
Actieradius738 km
MilieulabelC
CO2-emissie139 g/km

De acceleraties verlopen vlotjes en in praktijk bleek de aandrijflijn zuiniger dan de fabrieksopgave. We haalden met de Mini Countryman een testverbruik van 1 op 16,9, op 20-inch wielen met sportbanden.

De verbruiksronde

Autovisie test zelf in Nederland onafhankelijk het verbruik tijdens de dubbeltest. Let op, het verbruik kan variëren want is afhankelijk van je rijstijl maar ook weersomstandigheden en nog veel meer factoren.

Mini Countryman, Volkswagen Tiguan
(Afbeelding: Martijn Bravenboer)

Wil je alles weten over de Mini Countryman? Bekijk dan hier de dubbeltest tegen de Volkswagen Tiguan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.