Snelladen in de praktijk met een Porsche Taycan
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F07%2FR4A4641.jpg)
Terwijl het aantal geavanceerde elektrische auto’s snel groeit, groeit ook het netwerk van snelladers in Nederland. Voel je je inmiddels al een elektrorijder van het eerste uur, of nog altijd een beetje een tweederangs burger? Autovisie maakte een rondje langs een aantal grote snellaadstations.
Fotografie: Jérôme Wassenaar
Snelladen wordt op papier steeds minder een probleem, want elektrische auto’s laden alsmaar sneller op. Een laadvermogen van zo’n 100 tot 150 kW is inmiddels de standaard, maar er zijn al genoeg modellen die ‘t sneller doen. Denk aan de Audi E-tron GT en Porsche Taycan, die met een vermogen van 270 kW kunnen laden. Zelfs Hyundai en Kia komen daar al in de buurt, want de Ioniq 5 en EV6 zijn krachtpatsers aan de DC-lader. Met het Duits-Koreaanse kwartet hoef je maar vijf minuten aan de stekker te hangen om daarna weer 100 kilometer te kunnen rijden.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F07%2FR4A5047.jpg)
Elektrogod
Technologie van het eerste uur dus. Maar hoe werkt dat in de praktijk? Leveren snelladers het vermogen dat ze zeggen te leveren? En als je dan staat te laden, voel je je dan een elektrogod of een rijke tweederangs burger? Voor Autovisie Magazine gingen we met een Porsche Taycan Turbo S Cross Turismo op onderzoek uit. Op één dag kruisden we het land door, om laders van Allego, Ionity, Shell, Total en Fastned te ontdekken.
Dat er inmiddels genoeg snelladers zijn om door ons land te toeren, is al wel duidelijk. Helemaal gezien het feit dat de gemiddelde Nederlander maar 40 kilometer per dag maakt. Maar ook voor de veelrijders zijn er, helemaal in de Randstad, inmiddels genoeg DC-palen te vinden.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F07%2FR4A5409.jpg)
Grillig product
Maar dat elektriciteit een grillig product is, was voor ons vanaf minuut één al duidelijk. Waarom? Omdat het laadvermogen tijdens onze eerste sessie snelladen bij een 350 kW-lader een uur lang niét boven de 22 kW uitkwam. Er was slechts één laadpaal waar we – voor een korte periode – het maximale laadvermogen van 270 kW wisten te bereiken. Om nog maar te zwijgen van sommige locaties waar we al die tijd moesten doorbrengen.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F07%2FR4A5337.jpg)
Ben je benieuwd naar de verschillen tussen de aanbieders? En wil je weten welke laadstations ons wél ontzorgden? Hoe zit het met alle verschillende laadpassen en -prijzen? Antwoorden op al die vragen vind je nu in Autovisie Magazine nummer 14. Liever digitaal ons magazine lezen? Kijk hier hoe dat moet!
Lees ook:
Ook interessant
-
Wat koop je voor het geld van een nieuwe Mazda MX-5?
-
Leuke hatchbacks voor de gewone burger: Ford Fiesta vs. Hyundai i20
-
Luik-Bastenaken-Luik met de nieuwe BMW 2-Serie Coupé
-
Is dit de raceauto van de toekomst? Rijden met de DUT19
-
Wat is de lekkerste hyperhatch van het moment?
-
Audi RS 3 vs Mercedes-AMG A 45 S: Een heuvelklim met hyperhatchbacks
-
Droomreportage Porsche 911 GT3 vs Toyota GR Yaris
-
Terugblik op 2021: met te weinig enorm genieten in Zuid-Duitsland
-
Dit lees je in Autovisie Magazine nummer 24!
-
Lamborghini of Golf? 24 uur in Nederland jagen op het antwoord
-
Zelf racen in een klassieker of youngtimer? Dit is het HARC NK!
-
Waarom de Hyundai Ioniq 5 beter is dan de Tesla Model Y