Autovisie
Autovisie Reizen 24 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

Autoroutes in Italië

Wie wil genieten van het rijden van een mooie autoroute door een prachtig land, zou absoluut eens aan Italië moeten denken. In Italië kun je genieten van natuur, cultuur én spectaculaire Stuurmanswegen. Het ideale land voor iedere automobilist die graag een mooie route uit wil zetten en rijden.

Beroemde sportautomerken

Wat voor autoliefhebbers interessant is, is het feit dat Italië de bakermat is van een aantal beroemde merken sportauto’s. Wie kent nu niet de beroemde Italiaanse sportauto’s van Ferrari, Lamborghini en Maserati. Italianen zijn redelijk chauvinistisch, wat auto’s betreft. Dat zie je ook op de weg, waar je vooral Fiats ziet rijden, maar ook veel Alfa Romeo’s en Lancia’s. Italianen houden er een sportieve, temperamentvolle rijstijl op na. De claxon wordt veelvuldig gebruikt en ze maken er een sport van om op de meest krankzinnige plaatsen in te gaan halen. Ze zijn gelukkig ook vergevingsgezind. Als je iets te veel risico’s neemt maken ze wel meteen een heleboel misbaar maar ze pikken het wel, in de wetenschap dat hun eigen rijgedrag soms ook wel iets te enthousiast is.

Natuur en cultuur

Italië staat ook bekend om zijn vele bergen. Maar liefst driekwart van dit land bestaat uit heuvels en gebergten. Ook de Mont Blanc ligt deels op Italiaans grondgebied, precies op de grens met Frankrijk. Midden in Italië liggen de Appenijnen en in het noordoosten liggen de Dolomieten, een gebergte met steile kalkrotsen. Een gebied waar het echt heerlijk toeren is.
Behalve een heleboel natuur heeft Italië ook een heleboel cultuur te bieden. Rome is de culturele hoofdstad van het land, met onder andere het Colosseum en verschillende andere bezienswaardigheden. Florence staat ook bekend om de verschillende culturele trekpleisters uit de renaissancetijd.

Autoroute door de ruige Dolomieten

De meest karakteristieke bergen van Italië vind je in de Dolomieten, in het noorden van Italië. De hoogste top van de Dolomieten is de Marmolada. Deze top is 3343 meter hoog. Dit enorme berggebied is onderverdeeld in de Oostelijke Dolomieten en de Westelijke dolomieten. Het westelijke deel vind je ten oosten van de rivieren Aldige en Isarca. In het oostelijke deel vind je onder andere het mooie meer de Pragser, het indrukwekkende berggebied de Sextener, de Amepezzaner en de Zoldiner met het fantastische Nationaal Park de ‘Belluno Dolomieten’. De Dolomieten zijn gevormd van kalksteen, dat gevoelig is voor erosie en verwering. Hierdoor ontstonden erg steile rotswanden en pieken. De wegen in de Dolomieten zijn soms echt sensationeel. Italianen kijken niet op van een bocht meer of minder, dus de wegen slingeren zich naar hartenlust door de bergen met scherpe bochten en steile hellingen die de nodige stuurmanskunsten vergen.

Heerlijk eten onder de Italiaanse zon

Je autoreis door dit bijzondere Italiaanse landschap is niet compleet zonder echt Italiaanse maaltijden geproefd te hebben. Bijna alle maaltijden worden hier bereid met verse ingrediënten die rechtstreeks uit de natuur worden gehaald. Door de vele hoogte- en klimaatverschillen in Italië heeft elke streek zijn eigen specialiteiten.

 

Adembenemende autotocht

De Oostenrijkse stad Lindau aan de schitterende Bodensee is de startplaats van deze avontuurlijke autorit. Het avontuur begint al onmiddellijk via de prachtige Arlbergroute in Oostenrijk en al snel rijd je de grens over naar Italië. Daar zullen we verschillende bergpassen tegen komen, zoals onder andere de Hahntenjoch, de Timmelsjoch, de Jaufenpas en natuurlijk de adembenemende Passo Stelvio. Vooral bij de Passo Stelvio is het de moeite waard om even te stoppen om daar volop te genieten van de verschillende oogverblindend mooie uitzichten. Ook in de buurt van het Stella Massif kun je intens genieten van veeleisend stuurwerk over de bergpassen. Niet alleen de bergpassen, maar ook de wegen zelf zijn heerlijk om te rijden.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.