Milo Casteleijn
Milo Casteleijn Occasions 8 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Occasions: drie betrouwbare en sportieve sedans voor € 10.000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke sportieve sedan met veel vermogen koop je voor maximaal 10.000 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Een betrouwbare auto met een stoot vermogen hoeft niet veel te kosten. Voor 10 mille rijd je in een van deze drie sportieve sedans zonder dat je voor pech onderweg hoeft te vrezen.

Occasions: betrouwbare en sportieve sedans

Alfa Romeo 159 (2005 – 2011)

De 159 heeft een karakteristiek uiterlijk en biedt aangename rijeigenschappen én vlotte prestaties. Tweedehands heb je er een scherpe deal aan. Dat geldt zeker voor een exemplaar met de 1750 turbo-motor. Met zo’n krachtbron moet je netjes rijden, anders duikt het verbruik onder 1 op 10. Wij tippen de donkerblauwe 3.2-liter Q4 automaat (2007, 127.000 km) voor € 9.600 bij een autobedrijf in Alphen aan den Rijn.

Oordeel van de Wegenwacht

Van de 159 zijn wat elektronische euvels bekend. Ruitenwissers die spontaan aan gaan bijvoorbeeld, of zijruiten die het heen en weer krijgen. Allebei het gevolg van een slecht massacontact. De Wegenwacht helpt je er vanaf. Als de motor dienst weigert, kan dat twee oorzaken hebben: of de BDP-sensor heeft de geest gegeven, of de hoofdzekering is kapot.

Citroën C5 (2008– 2017)

Van een Franse auto verwacht je comfort en de C5 stelt niet teleur. De hydropneumatische vering is een genot, maar ook een kostbare optie. Gelukkig rijdt de sedan op de standaardveren ook al erg fijn. De besturing is wat doods en de bediening is anders dan je gewend bent, maar dat hoort een beetje bij de eigenzinnige fabrikant. De soepele 1.6-liter instapmotor verbruikt 1 op 12,5. De merkdealer in Oude Meer biedt een grijze ’Business’ (2011, 103.000 km) aan voor € 9.750.

Oordeel van de Wegenwacht

De 1.6-liter THP-motor die in dit type Citroën werd geleverd, is helaas berucht. De elektrisch aangestuurde waterpomp werkt soms niet waardoor serieuze motorschade dreigt. Meestal kan de Wegenwacht de aansturing van de pomp herstellen. Een ander probleem is de distributieketting. Die kan oprekken waardoor de krachtbron geleidelijk slechter gaat lopen.

Lexus IS250 (2005 – 2013)

De handgeschakelde zesbak van deze Lexus werkt perfect, maar wil je jezelf verwennen, ga dan voor een uitvoering met automatische transmissie. Het onderstel is wat hard: de IS stuurt onverwacht sportief. Voorin is het prima toeven met fijne stoelen en een prachtig dashboard. Achterin valt de binnenruimte tegen. Een gemiddeld verbruik van 1 op 10 is prima haalbaar. Bij een autobedrijf in Oss vinden wij een zilvergrijze Executive (2007, 179.000 km) voor € 9.945.

Oordeel van de Wegenwacht

Strand je in de Lexus met een lege accu, dan komt het voor dat de IS zijn sleutel niet meer herkent. De Wegenwacht zorgt niet alleen voor starthulp, maar leest ook de sleutel in. De handgeschakelde versies kunnen alleen worden gestart als je tegelijkertijd de koppeling indrukt. Daarvoor zit er een schakelaar bij het koppelingspedaal. Als die stuk is, doet de Lexus het niet.

Ons advies

Persoonlijke smaak is hier doorslaggevend. Een auto als deze moet bij je passen, daarom kun je geen verkeerde keuze maken. Nuchter bezien geldt dat het meeste in het geval van de Lexus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.