Milo Casteleijn
Milo Casteleijn Occasions 22 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Occasions: drie hoge semi-terreinwagens voor maximaal € 20.000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke semi-terreinwagen koop je voor maximaal 20 000 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Semi-terreinwagens zijn razend populair en je hebt ze in alle soorten en maten. Ben je op zoek naar een bescheiden hatchback met een hoge zit, dan is dat geen enkel probleem. Wat dacht je van een van deze modellen?

Occasions: drie hoge semi-terreinwagens

Kia Stonic (2017 – heden)

De Stonic is ruim genoeg voor vier volwassenen. De achterbank is wat vlak, maar dat komt goed uit als je een kinderzitje wilt monteren. Met 352 liter is de bagageruimte minder ruim dan bij de andere kandidaten. De Stonic stuurt en rijdt soepel, maar je kunt onderweg goed de banden horen. Het verbruik ligt rond 1 op 14. Bij de Kia-dealer in Utrecht staat een vuurrode ’DynamicLine’ met zwart dak (2020, 20.000 km) voor € 19.999.

Oordeel van de Wegenwacht

Het dashboard van de Stonic zorgt soms voor verbazing: als de motor niet wil starten, brandt het lampje van de rijstrooksignalering! Oorzaak is een kapotte krukassensor. Doen bij een driecilinder niet alle cilinders mee, dan wordt dit veroorzaakt door een niet werkende injector. De Wegenwacht kent een noodgreep.

Kia Stonic (2017 – heden)

Renault Captur (2019 – heden)

De Captur geldt als de ongekroonde koning in deze klasse. De Fransen zijn inmiddels toe aan de tweede generatie. In de kofferbak kun je minimaal 422 liter aan spullen kwijt. De Renault rijdt zoals het een gezinsauto betaamt: heerlijk comfortabel. De 1.0-liter instapmotor haalt 1 op 16. Een dealer van een ander merk in Harbrinkhoek biedt een oranje-metallic ’Experience’ (2020, 18.000 km) voor € 19.950 aan.

Oordeel van de Wegenwacht

Van de huidige generatie van de Captur is tot nu toe slechts één euvel bekend: als de tank helemaal leeg is gereden, start de motor zelfs na een jerrycan benzine niet. Pas vanaf 10 liter geeft de krachtbron weer sjoege. Waarschijnlijk zit er ergens een sensor die een kleinere hoeveelheid niet detecteert. Goed om te weten!

Seat Arona (2017 – heden)

Seat Arona (2017 – heden)

De Arona biedt alles wat de koper in deze klasse wenst. Vier volwassenen kunnen er prima in zitten en met de achterbank rechtop is er al 400 liter bagageruimte beschikbaar. De Seat stuurt fijn en is voldoende comfortabel. Daarbij spelen ook de prima voorstoelen een rol. Het verbruik is 1 op 15. De Seat-dealer in Voorschoten biedt voor € 19.950 een spierwitte uitvoering aan (2020, 5.400 km).

Oordeel van de Wegenwacht

Als de 1.0-liter driecilinder onder de motorkap van deze Arona stationair loopt maar niet op het gaspedaal reageert, dan is het gasklephuis defect. De Wegenwacht kent een noodgreep waardoor je in ieder geval op eigen kracht de garage bereikt. Een kapot relais zorgt ervoor dat als het dashboard dienst weigert, de motor ook niet wil starten.

Renault Captur (2019– heden)

Ons advies

Renault was met de Captur al jaren de grote gangmaker in dit deel van de markt. Hoewel de Kia en Seat zeker geen modderfiguur slaan, zouden wij toch kiezen voor die leuke Franse cross-over.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.