Autovisie
Autovisie Nieuws 23 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Rockt Mini Rockingham GT? Mwah!

Voor de verandering komt Mini eens met een actiemodel. Op basis van al zijn Cooper S-modellen druppelen nu de Rockingham GT-editions de showrooms binnen. Met de speciale uitvoering verwijst de importeur naar een oud Engels circuit met een bescheiden Mini-historie.

Productierecord originele Mini gaat eraan

Mini eert de aloude 1275 GT met een speciale editie. Het oorspronkelijke model was een succesvol race- en rally-apparaat en wist in diverse raceklasse aan de start te verschijnen. De 1275 GT was de opvolger van de Cooper S, een model dat ook al naam maakte in de racerij. Hoewel Cooper S ook vandaag de naam een legendarische naam is, is 1275 GT in de vergetelheid geraakt. De aanduiding wordt ook niet voor het speciale model gebruikt. De importeur kiest voor een van de circuits waarop de auto ooit vriend en vijand verbaasde door zijn succesvolle deelname. In de jaren zeventig wist de 1275 GT schijnbaar op de Rockingham Motor Speedway in Engeland als eerste onder de zwart/wit-geblokte vlag door te rijden.

Geen historische link

Mini stelt dat het 50 jaar na dato “de legende heeft teruggehaald” en “in een modern jasje heeft gestoken”. Welnu, de importeur brengt alleen de namen Rockingham en GT terug, want heden en verleden hebben in het geval van de Mini Rockingham GT niets met elkaar van doen. Voor de huidige Mini-mensen is de Rockingham GT een commercieel verhaal, waarmee het een speciale editie met standaard-opties tegen een gereduceerd tarief wil verkopen. Niets maar dan ook niets heeft de nieuweling met de klassieke Mini, laat staan de race-overwinning, te maken. Het is een geldmachine om de verkoopcijfers van Mini op te krikken.

Alle varianten

Maar voor wie historie helemaal niets zegt, is dit een leuk aangeklede Mini tegen een gereduceerd tarief. Als basis dienen de 3- en 5-deurs koetswerken, alsmede de Cabrio-variant, de grotere Clubman en SUV Countryman. Voor de aandrijving kiest Mini -en dat is dan weer wel historisch verantwoord- zijn snelste motorisering binnen het reguliere programma, de aandrijflijn uit de Cooper S. Naast deze potente krachtbron geeft de fabrikant de Mini Rockingham GT onder andere het JCW Aerodynamica-pakket en 17-inch JCW Track Spoke-wielen mee. Met die toevoeging ogen de speciale modellen net iets dikker dan de reguliere Cooper S-uitvoeringen. Mini kleedt de Rockingham GT af met wat stickertjes, maar niets zoals de Mini’s destijds op de baan reden. Voor het actiemodel kiest het merk voor subtiele elementen. Rockingham GT staat bijvoorbeeld op de flanken en op het dashboard.

Piano Black

De typische kleur van het actiemodel Rockingham GT is White Silver, maar Mini levert desgewenst andere tinten. In alle gevallen zijn op de motorkap zwarte GT bonnet-stripes en op de zijkant specifieke striping aangebracht. De uitlaateindstukken zijn met koolstofvezel afgewerkt, terwijl elders op de koets detaillering in Piano Black is te vinden. Piano Black-elementen keren ook terug in het interieur. De sportstoelen hebben bekleding in Dinamica/leer-combinatie in Carbon Black en de binnenzijde van het dakhemel is afgewerkt met antraciete hemelbekleding. Voor het stuurwiel kiest Mini voor nappaleer.

Prijzen Mini Rockingham GT

De Mini Rockingham GT staat als driedeurs Cooper S voor minimaal € 42.500,- op de prijslijst, wat een prijsvoordeel betekent van € 2.782,-. De 5-deurs kost € 1.000,- meer, maar kent een voordeel van € 3.010,-. Als Cabrio staat het actiemodel voor € 47.500,- genoteerd, wat een prijsaanpassing van € 2.955,- betekent. De Clubman-variant vergt een investering van € 48.200,-, een korting van € 3.284,-. Als Countryman staat de Rockingham GT voor minimaal € 50.500,- op de prijslijst, waar een gelijk aangeklede SUV € 3.099,- meer kost.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.