Milo Casteleijn
Milo Casteleijn Occasions 12 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Occasions: drie lekker ruime MPV’s voor minder dan € 5000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke ruime MPV (ook wel minivan of multi-purpose vehicle genoemd) koop je voor maximaal 5000 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Ruime gezinsauto’s waren lange tijd niet weggelegd voor kopers van occasions met een bescheiden budget. Gelukkig kun je inmiddels voor een zacht prijsje menig MPV op de kop tikken.

Occasions: drie voordelige MPV’s getipt

Ford C-Max (2003 – 2011)

De C-Max rijdt erg goed, met een mooi veercomfort, fijne besturing en prima wegligging. De zit achter het stuur is bovendien net iets minder hoog dan bij de andere twee modellen. De bagageruimte bedraagt minimaal 550 liter. In een reguliere 1.6-liter benzineversie rijd je met gemak 1 op 12. Een autobedrijf in Alphen aan den Rijn adverteert met een donkergrijze ’Trend’ (2007, 148.000 km) voor € 4.995.

Oordeel van de Wegenwacht

De C-Max kent z’n eigenaardigheden. Elektronische storingen zijn veelal het gevolg van een slechte massaverbinding. Dat probleem kan de Wegenwacht ter plekke verhelpen. Een verstopte waterafvoer zorgt ervoor dat er vocht in de centrale computer terechtkomt. Die houdt daar niet van, maar met droogmaken en die afvoer doorprikken is er niets meer aan de hand.

Ford C-Max (2003 - 2011)

Opel Zafira (2005 – 2011)

De Zafira heeft als ijzersterke eigenschap dat hij standaard een zevenzitter is. Op de weg voelt hij een beetje als een busje: groot en zwaar (terwijl dat best meevalt). De zit achter het stuur is opvallend hoog. De 1.6-liter benzinemotor presteert ondermaats: een 1.8 is een betere keuze. Die rijdt 1 op 12. Bij een autobedrijf in Asperen ontdekken we een rijk uitgeruste witte 1.8 ’Edition’ (2009, 140.000 km) voor € 4.995.

Oordeel van de Wegenwacht

Het contactslot is een zwak punt bij de Zafira. De Wegenwacht krijgt het nog wel werkend, maar er moet een nieuw slot in als het originele exemplaar problemen geeft. De elektrische stuurbekrachtiging kan wegvallen. Een dynamo die ermee stopt, zorgt eerst voor een lege accu. Vaak kan de Wegenwacht dit tijdelijk herstellen, maar een gereviseerde dynamo is aanbevolen.

Opel Zafira (2005 - 2011)

Peugeot 3008 (2009 – 2017)

Het uiterlijk van de oorspronkelijke 3008 wijkt af van wat in die tijd gebruikelijk was. Daar moet je doorheen kijken, want de Peugeot heeft veel te bieden. Hij is van binnen weliswaar niet de grootste van dit drietal, maar opbergruimte is er voldoende. Hij biedt ook het meeste rijcomfort. Een 1.6 VTi haalt gemiddeld 1 op 12,5. Wij zouden in Alkmaar gaan kijken waar voor € 4.950 een donkergrijze 1.6 VTi (2010, 150.000 km) te koop wordt aangeboden bij een autobedrijf.

Oordeel van de Wegenwacht

Bij de Wegenwacht zijn diverse kleinere en grotere euvels bekend van deze generatie 3008. Veel elektronische problemen vallen gelukkig ter plekke op te lossen. Een elektrisch bediende handrem die niet los wil, is een prutsklusje voor de Wegenwacht. Een motor die ermee stopt omdat er koelwater in een computer terechtkomt, moet naar de garage.

Peugeot 3008 (2009 - 2017)

Ons advies

Voor alle drie deze occasions valt wat te zeggen. Als zeven zitplaatsen een vereiste zijn, dan is de Zafira een logische keuze. De Ford brengt het er ook niet slecht af. Gaat het je vooral om een goede mix, dan kun je niet om de Peugeot heen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.