Milo Casteleijn
Milo Casteleijn Occasions 18 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Occasions: drie kleine stationwagons voor maximaal € 10.000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke kleine stationwagen koop je voor maximaal 10.000 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

De kleine stationwagen wordt met uitsterven bedreigd. Eeuwig zonde, want het zijn hartstikke handige gezinsauto’s. Drie voorbeelden die dat onderstrepen.

Occasions: drie kleine stationwagons

Dacia Logan MCV (2016 – 2020)

De Dacia Logan MCV weet ook kritische automobilisten te overtuigen, bijvoorbeeld met een fijn veercomfort. Zijn sterkste punt is echter de interieurruimte. De kofferbakinhoud bedraagt maar liefst 573 liter en op de achterbank kun je twee volwassenen kwijt. De 0.9-liter benzinemotor maakt van de Logan MCV geen strepentrekker, maar je rijdt er 1 op 15 mee. Bij de merkdealer in Ritthem prijkt voor € 9.950 een donkerblauwe Lauréate (2016, 62.000 km).

Oordeel van de Wegenwacht

Als de motor spontaan stopt en niet meer wil starten, is dat een kwestie van een doorgeslagen zekering. De Wegenwacht voert een noodreparatie uit. Soms loopt de krachtbron op drie van de vier cilinders; een kapotte sensor zorgt dan voor problemen. Er bestaat opnieuw een noodgreep, maar ook voor dit euvel moet je naar de garage.

Dacia Logan MCV (2016 – 2020)

Renault Clio Estate (2016 – 2020)

In het design van de Clio Estate is veel tijd gaan zitten, met vloeiende lijnen en details als de ’verstopte’ grepen van de achterportieren. Op de achterbank kunnen kinderen prima zitten, maar voor volwassenen wordt het krap. De bagageruimte bedraagt een bescheiden 430 liter. Het verbruik is 1 op 14. Bij de Renault-dealer in Amersfoort vinden we voor € 9.990 een donkergrijze ’Night&Day’ (2016, 90.000 km).

Oordeel van de Wegenwacht

Van deze Clio’s zijn wat eenvoudige elektronische storingen bekend zoals een kapotte ladingssensor van de accu. De Wegenwacht kent een noodgreep, maar het onderdeel moet in de garage worden vernieuwd. De Renault kan zijn bestuurder laten schrikken met dashboardmeldingen als ’kans op motorschade’ terwijl het om een kleinigheid gaat.

Renault Clio Estate (2016 – 2020)

Skoda Fabia Combi (2015 – 2021)

De Fabia Combi is een praktische gezinsauto die er prima uitziet en over slimme details beschikt. De ijskrabber in de tankklep is legendarisch! De 1.0-liter benzinemotor is een van de fijnste driecilinders, met een verbruik van 1 op 17. De kofferbakinhoud meet minimaal 530 liter. De afstemming van het onderstel is relatief stug. Bij een vakgarage in Huizen kun je voor € 9.995 terecht voor een zwarte ’Active’ (2016, 68.000 km).

Oordeel van de Wegenwacht

De 1.0-liter driecilinder benzinemotor van de Fabia heeft weleens last van een defect aan het gasklephuis. De motor reageert dan niet meer op het gaspedaal. De Wegenwacht zorgt dat de Skoda weer rijdbaar is, al voert de eerstvolgende rit wel naar de garage. Daar moet er een nieuw gasklephuis in.
Skoda Fabia Combi (2015 – 2021)

Ons advies

De Clio is fraai om te zien, de Fabia is een goede allrounder, maar wie louter ruimte en comfort voor het hele gezin wil, komt vanzelf bij de Logan MCV terecht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.